Hasiči v Olomouckém kraji vyjížděli k více než 230 událostem. „Evakuace dětí z dětských táborů!!! Krakovec - Bohuslavice! Hasiči evakuovali zhruba 60 dětí na obecní úřad v Bohuslavicích / děti jsou v pořádku, je pro ně zajištěn tepelný komfort, pitný režim, ubytování,“ informují na facebooku. Po několika hodinách se malí táborníci mohli bezpečně vrátit.

Dětský tábor u Bohuslavic po odpolední bouřce zaplavily proudy vody z okolních svahů. Vedoucí přivolali na pomoc hasiče, kteří děti odvezli na kapotě nákladního automobilu do nedalekých Bohuslavic. Autobus hasičů je poté odvezl zpět domů do Šternberka na Olomoucku. „Děti jsou v pořádku a byly odvezeny domů,“ řekl později mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

V Bohuslavicích pak v podvečer přetekla hráz jednoho z pěti místních rybníků. „Dle sdělení správce rybníku jsou poškozeny hráze č. 1 a 3 a při dalším přelivu hrozí destrukce hrází,“ upozornil Hošák.

Silnou bouřku odpoledne doprovázelo nebývale intenzivní krupobití. Některé kroupy byly větší než padesátikorunová mince. Například v Olomouci se lidé před přívalem krup ukrývali ve vchodech domů či obchodech. Ulice po chvíli pokryla bílá vrstva krup. Řidiči zaplnili přístřešky u čerpacích stanic, aby automobily uchránily před silnými nárazy krup.

Sledujte bouřky a déšť na radaru Blesku

Nejsložitější situace je po bouřkách podle Hošáka na Prostějovsku a Olomoucku. „Na několika místech voda zaplavovala rodinné domky a padají stromy,“ uvedl Hošák.

Čerpadla byla nasazena i v Olomouci či Klenovicích na Hané na Prostějovsku. V Horním Štěpánově na Prostějovsku odstranili hasiči spadlý strom. Stromy popadaly také v Olomouci, Prostějově nebo nedalekém Ptení, kde zatarasily železniční trať. „V obci Březsko na Prostějovsku přetekla hráz rybníku,“ uvedl Hošák.

V Lošticích na Šumpersku vítr utrhl plechovou střechu na rodinném domu. Poškozeno je několik dalších střech, které hasiči provizorně zabezpečili. „V Bohuňovicích na Olomoucku zapálil blesk fasádu na rodinném domku, naštěstí nedošlo k většímu rozšíření,“ dodal Hošák. Hasiči zasahovali také u hořící střechy v Olomouci.

Blesk během bouřek v Olomouckém kraji poškodil fasádu rodinného domku, museli zasahovat hasiči (1. 7. 2019)
Autor: HZS Olomouckého kraje

Prudká bouře poškodila stromy v olomouckých parcích. Parky zůstaly otevřené pro veřejnost. Úklid potrvá i následující dny. „Návštěvníky prosíme, aby se po tu dobu pohybovali jen po vyznačených cestách, a dbali tak varování zaměstnanců olomouckého výstaviště. Žádné stromy nepopadaly, nikdo nebyl zraněn, přesto se ještě v následujících dnech budou parky uklízet od popadaných větví a větviček,“ řekla ředitelka Výstaviště Flora Olomouc Eva Fuglíčková.

Spadané stromy zastavily vlaky

Na Vysočině padaly při pondělních odpoledních bouřkách stromy do silnic i na železnice, na některých tratích se kvůli tomu zastavil provoz. Hasiči zaznamenali od 14:00 přes 100 událostí. Nejvíc problémů bylo zatím na Žďársku, řekla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová kolem 16:00. Podle informací, které zatím hasiči mají, nebyl při těchto událostech nikdo zraněn.

Nejčastěji to byly stromy a větve, které spadly na komunikace, a bránily tak plynulému provozu,“ řekla Musilová. Na několika místech také hasiči čerpali vodu ze sklepů. „Na Žďársku bylo téměř 80 událostí v souvislosti s počasím,“ uvedla.

V Královéhradeckém kraji bouře se silným větremi lámala stromy. V Novém Městě nad Metují na Náchodsku blesk zasáhl střechu rodinného domu. Dům nevzplál, půda byla zakouřena. Blesk nikoho nezranil, nadělal škodu na střeše a elektroinstalaci. Hasiči v kraji odpoledne zasahovali u 15 událostí, řekla mluvčí hasičů Martina Götzová.

V Sekeřicích na Jičínsku vítr strhl střechu na stodole a chlévě, hasiči objekt provizorně zakryli. V Broumově na Náchodsku spadl na dům strom. Ve Smidarech na Hradecku hasiči vyjeli k utrženému komínu, který hrozil zřícením. Stromy ze silnic či elektrického vedení hasiči odstraňovali na Novobydžovsku, Hořicku, Jaroměřsku a Broumovsku.

Desítky tisíc lidí bez proudu

Silné bouřky způsobily rozsáhlé výpadky elektřiny. Kolem 22:00 bylo bez proudu přibližně 30 tisíc odběratelů. Odpoledne byla nejhorší situace na Přerovsku a Olomoucku, večer nové poruchy přibyly v krajích Moravskoslezském a Zlínském a na Vysočině. Nejpozději v úterý ráno by měly být všichni odběratelé znovu připojení. Vyplývá to z informací energetických společnosti E.ON a ČEZ Distribuce.

Společnost E.ON večer evidovala 54 poruch na vedení vysokého napětí a téměř 200 poruch na vedení nízkého napětí. Bez proudu tak je kolem 17 tisíc odběratelů. „Bouřky spojené s výpadky elektřiny nejvíce postihly Prostějovsko, Zlínsko a Žďársko,“ sdělila mluvčí firmy Martina Slavíková. Omezení dodávek elektřiny se během dnešního odpoledne dotklo přibližně 46 tisíc domácností. Vzhledem ke tmě museli technici ukončit opravy vedení v terénu, kam se vrátí v úterý v brzkých ranních hodinách.

Kolem 13 tisíc odběrných míst bez elektřiny evidoval kolem 22:00 dispečink společnosti ČEZ Distribuce. Na vedení vysokého napětí způsobil vítr 26 poruch. „Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví,“ uvedla mluvčí společnosti Soňa Holingerová. Dodala, že předpoklad obnovení dodávek proudu je během noci a úterního rána.

Přes 200 výjezdů měli kvůli bouřkám i hasiči na jihu Moravy. (1.7.2019)
Autor: HZS Jihomoravského kraje

Bouřka potrápila i Brno

Silná bouřka potrápila i Brno, napilno měly všechny jednotky integrovaného záchranného systému. V mnoha případech žádali obyvatelé o pomoc i strážníky. „V Hybešově ulici si všimli z domu padajících kousků cihel, které ohrožovaly chodce i vozidla. Ve Štolcově ulici, odlétávaly tašky ze střechy a zasáhly zaparkované vozidlo,“ uvedl mluvčí strážníků Pavel Šoba.

Prudký vítr si doslova pohrál s lampou veřejného osvětlení v Laštůvkově ulici, kterou poslal k zemi. Podobně snadným soustem se pro větrný poryv stal billboard, který spadl na silnici u křižovatky s Merhautově ulici. „Strážníci vyráželi také do Bořetické ulice, kde se na domě uvolnil větší kus térové střešní krytiny. Problémy s padající střešní krytinou nahlásili také lidé ze Skryjovy ulice. Síle větru neodolalo ani okno v sedmém patře panelového domu ve Vídeňské ulici. Z výšky padající střepy naštěstí nikoho nezranily,“ popsal další případy Šoba.

Nájemníci z Uzbecké ulice požádali na lince 156 strážníky o pomoc kvůli stromu, který se při pádu zaklínil o jiný. Hned nadvakrát zaměstnala strážníky situace v Charbulově ulici. Utrhl se tam hřeben plechové střechy a do silnice spadl strom.

Po bouřkách přijde úleva, třicítky o víkendu nebudou

Od úterý se ochladí a teploty klesnou k letnímu průměru. Máme se dočkat i osvěžujících dešťů. Už od zítřka se budou denní teploty pohybovat mezi 20 až 33 °C, noční teploty okolo 18 °C.

Úterý: Jasno až polojasno, v noci 14 až 18 °C, přes den 23 až 27 °C.

Středa: Polojasno, v noci 8 až 12 °C, přes den 20 až 24 °C. Severozápadní vítr.

Čtvrtek: Jasno až polojasno, v noci 10 až 14 °C, přes den 20 až 24 °C.

Pátek: Jasno až polojasno, v noci 9 až 13 °C, přes den 24 až 28 °C.

Video
Video se připravuje ...

Záchranářka o vedrech: Děti a senioři mají posunutý práh žízně, pít by měli často Blesk TV

Fotogalerie
97 fotografií