Už v pátek počasí u nás začne od západu ovlivňovat okluzní fronta. Očekáváme oblačno až zataženo, postupně od západu na většině území přeháňky nebo déšť. Na západě území ojediněle i bouřky. Noční teploty budou klesat na 14 až 10 °C.

Kde už prší a odkud se blíží bouřka? Sledujte radar

Nejvyšší denní teploty vystoupí na 19 až 24 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h. Teplota vody bude v přírodních koupalištích vyšší než teplota vzduchu – nejčastěji se pohybuje od 24 do 26 °C.

Více oblačnosti a srážek bude v sobotu

Ani v sobotu nepouštějte deštník z ruky. Převážně bude zataženo až oblačno, na většině území přeháňky nebo déšť, ojediněle se mohou vyskytnout i bouřky. Noční teploty budou klesat na 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 17 až 21 °C.

Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h. V neděli bude oblačno, místy přeháňky nebo déšť. Odpoledne bude od západu docházet k ubývání oblačnosti a k ustávání srážek až na polojasno. Noční teploty budou kopírovat sobotní ranní minima – očekáváme je mezi 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí většinou nad dvacet stupňů – na 19 až 23 °C. Foukat bude mírný severní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Tropy se do Česka vrátí až příští víkend

Také počátek nového pracovního týdne bude ještě chladnější – převládat bude oblačno až polojasno, místy, postupně ojediněle s přeháňkami.

Odpolední teploty se budou zastavovat pod letní hranicí, tj. 25 °C. Na lepší časy se začne blýskat od čtvrtka – v maximech naměříme až 28 °C, o víkendu až 30 °C a převládat bude polojasno.

Silné bouřky ve Středomoří ustanou

Počasí se bude uklidňovat také ve Středomoří, kde se na okluzní frontě místy vyskytovaly silné bouřky, doprovázené krupobitím, přívalovým deštěm a silným větrem. V Chorvatsku se vyskytlo i tzv. meteotsunami, které vzniká v důsledku změny a kolísání tlaku vzduchu v mělkých vodách v úzkých zátokách a kolísání tlaku vzduchu se přenáší na vodní hladinu. 

Od neděle bude na jihu Evropy panovat převážně slunečné počasí a bouřky se budou vyskytovat pouze ojediněle a lokálně při přechodně zvětšené oblačnosti.

Fotogalerie
44 fotografií