Dnes a zítra maximálně jednatřicet, v úterý třicet a ve středu osmadvacet. „Pak si od spalujícího žáru odpočineme, ale nebude to trvat dlouho,“ říká meteoroložka Dagmar Honsová. Nejvyšší odpolední teploty podle ní sice spadnou na 24 °C, ale už příští neděli začnou znovu stoupat. Už by však nemělo jít o extrémní teploty.

Popadané stromy a stržené dráty na Zlínsku

Především popadané stromy či stržené dráty elektrické napětí má na svědomí silná bouřka, která se dnes odpoledne prohnala Zlínským krajem. Hasiči již mají na kontě zhruba dvě desítky výjezdů, řekl dnes ČTK jejich mluvčí Roman Žemlička. Jde především o popadané stromy, v jednom případě pomáhali i s čerpáním vody.

„Bouřka zasáhla nejvíce Vsetínsko, kde máme osm událostí, na druhém místě je to okres Kroměříž s pěti výjezdy,“ uvedl mluvčí hasičů. Hasiči zasahovali také na Zlínsku a Uherskohradišťsku. Většinou jde o padlé stromy, v Krásném nad Bečvou na Vsetínsku do jednoho z objektů vnikla voda, takže jsme tam čerpali vodu, doplnil Žemlička.

Sledujte příchod bouřek na radaru

Hasiči vyjeli například do Liptálu na Vsetínsku, kde měli nahlášeno více spadlých stromů přes cestu ve směru na Syrákov. V Martinicích u Holešova strom blokoval polovinu cesty před vjezdem do obce, v Napajedlích zasahovali hasiči zase v chatové oblasti Dubová, kde silný vítr strhl vedení vysokého napětí. V Krásném strom porazil lampu, skácela se na chodník a cestu.

30 výjezdů na Olomoucku

Téměř tři desítky výjezdů zaznamenali hasiči kvůli silným bouřkám v Olomouckém kraji. Nejvíce zásahů měli na Prostějovsku a Přerovsku. Bouřky na mnoha místech doprovázel silný vítr, hasiči tak nejčastěji odstraňovali popadané stromy, ale i utržené části střech, řekla dnes ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová. Bouřky poté směřovaly na Olomoucko a Šumpersko, ale už slábly.

Nejvíce se to týkalo okolí Plumlova a Horního Štěpánova na Prostějovsku, u každé obce jsme měli přes pět výjezdů. Šlo většinou o popadané střechy, několikrát hasiči vyjížděli i k utrženým částem střech, uvedla mluvčí. Déšť už v Olomouckém kraji ustal, situace se uklidnila, dodala mluvčí.

Prodloužení výstrahy před bouřkami

Bouřit v části Česka začalo již v sobotu dopoledne. Bouřky se místy prohnaly Plzeňským a Jihočeským krajem. V hlavním městě jsou bouřky hlášeny na nedělní odpoledne, v podvečer by se k nim mohly přidat přeháňky.

V Česku se i během soboty 27.7.2019 udržely třicítky, vystřídají je bouřky
Autor: Facebook ČHmÚ

Meteorologové prodloužili výstrahu před silnými bouřkami na celém území České republiky až do zítřejších deseti hodin večer. „Mohou je doprovázet přívalové lijáky, krupobití a silný vítr, který bude v nárazech dosahovat rychlosti až 90 kilometrů za hodinu,“ varuje Honsová.

Potvrzuje to i aktuální hlášení ČHMÚ, vydané před nedělním polednem. „Nad střední Evropou se bude udržovat oblast nižšího tlaku vzduchu a s ní spojená zvlněná studená fronta. Do pondělí (29. 7.) se budou na našem území vyskytovat bouřky, ojediněle doprovázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 mm, kroupami a nárazy větru,“ vzkázali meteorologové. „Bouřková činnost bude nejsilnější v odpoledních a večerních hodinách,“ dodali.

Co nás čeká?

Od 4. do 8. srpna

Většinou jasno až polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Noční teploty 12 až 16 °C, denní 22 až 28 °C.

Od 11. do 20. srpna

Polojasno až oblačno, místy s přeháňkami nebo bouřkami. Noční teploty 11 až 16 °C, denní 25 až 30 °C.

Od 21. do 31. srpna

Převážně polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Noční teploty 8 až 14 °C, denní 20 až 27 °C.

Video
Video se připravuje ...

Jak přežít bouřku? Zasedněte „na bobek“ a na nohy gumové podrážky Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Jak bude příští týden přes den?

Dnes: 27 až 31 °C

Zítra: 26 až 30 °C

Úterý: 25 až 29 °C

Středa: 25 až 29 °C

Čtvrtek: 23 až 27 °C

Pátek: 20 až 24 °C

Sobota: 20 až 24 °C

Po vlně veder se v Evropě ochladilo

Po několika dnech vysokých teplot, kvůli kterým se v Evropě přepisovaly tabulky rekordů, se od soboty na mnoha místech výrazně ochladilo. Na většině míst Německa se teploty pohybovaly pod třiceti stupni, v západní části Francie dokonce rtuť teploměrů klesla až ke dvacítce. Také obyvatele východní Francie, jižního a východního Německa či Rakouska meteorologové varovali před silnými bouřkami.

Bouřky napáchaly škody už v noci na dnešek na severozápadě Německa. Silný vítr vyvracel a lámal stromy a poškodil i několik střech. V Trevíru z preventivních důvodů zrušili dva koncerty pod širým nebem. Kromě silného deště bude bouře doprovázet místy i krupobití, varovala francouzská služba Météo-France. V oblasti Alp by mohlo docházet i k sesuvům podmáčených svahů.

Kroupy v Rakousku

Silné bouře doprovázené vydatným deštěm a místy i kroupami se v sobotu přehnaly přes jihovýchod Rakouska. Hasiči museli mnohde čerpat vodu ze zatopených sklepů, informovala agentura APA.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

#minigolf #Voitsberg #kroupy

Příspěvek sdílený Marek Smejkal (@marek.smejkal),Čec 27, 2019 v 7:46 PDT

 

Silné bouře, jež pak v noci na neděli zasáhly severní a střední Itálii a také jižní a východní Rakousko, způsobily vážné škody a vyžádaly si jednu oběť. Italku, kterou bouře smetla ze silnice a podlehla zraněním.


Fotogalerie
42 fotografií