„Rozhodně to byla tromba a měla takzvaný chobot. Pokud by se dotkl země, tak by se jednalo o tornádo. Podle fotografií, které jsem viděla, tak sílu na to měla,“ řekla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová. Podle lovce bouřek Jiřího Kouřila supercely, tedy bouře, při kterých tornádo může vzniknout, nejsou až tak výjimečné, ale letošní rok na ně byl chudý. 

 

Od silných bouřek si na pár dní odpočineme a značnou úlevu nám přinese hlavně čtvrteční den. Především na území Česka můžeme očekávat polojasno s maximálními teplotami 28 stupňů Celsia. Meteoroložka Dagmar Honsová varuje před případnými přeháňkami, které ale budou během dne odeznívat. Bouře opět zasáhnou plnou silou v sobotu. Silný vítr a krupobití dělalo neplechu především hasičům, kteří vyjížděli k popadaným stromům, vytopeným sklepům, a dokonce i k ženě, kterou zasáhl blesk. 

Sledujte příchod bouřek na radaru

„Čtvrtek bude nejklidnější den z celého týdne, očekáváme, že bude polojasno až oblačno. Zpočátku dne mohou na Moravě a ve Slezsku doznívat slabé dešťové přeháňky ze studené fronty, ale na bouřky to rozhodně nevypadá,“ prozradila Blesk Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová. 

Bouřky se podle Českého hydrometeorologického úřadu vytratily už ve čtvrtek ráno, dokdy platila i výstraha před silným větrem a hrozbou vyplavení řek. 

 „Ve čtvrtek se sem také nasune výběžek vyššího tlaku vzduchu, který právě rozpustí oblačnost,“ vysvětluje Honsová a dodává, že nejvyšší teploty se pak budou na celém území pohybovat od 24 do 28 stupňů Celsia. 

Bouřky se prohnaly Olomouckem, hasiči měli práci se zatopenými sklepy i popadanými stromy (6. 8. 2019)
Autor: Twitter Hasiči Olomouc

O víkendu se bouře vrátí 

Bouřky se ale s víkendem navrátí v plné síle, především pak v sobotu. Podle meteorologů sice nemají takovou energii, ale díky intenzivnímu „střihu větru“ přinesou silný vichr, který bude v nárazech dosahovat i 90 kilometrů v hodině, a bude z nich rovněž vytékat k zemi studený vzduch. 

Blýskat se bude i v pondělí, po víkendu se ale dočkáme nejteplejšího dne v srpnu. Rtuť teploměru se vyšplhá až na 33 stupňů Celsia. 

Na Olomoucku natekla voda po vydatných deštích i do místních garáží.
Autor: twitter/hasiči Olomouckého kraje

Vichřice zavařila hasičům i pojišťovnám

Úterní a středeční bouřky způsobily hasičům nemalé problémy. Jen v Olomouckém kraji vyjížděli v úterý 40krát. Především pak k popadaným stromům a zatopeným sklepům. Úterní den se také nesl ve znamení smutku.

Ve Vysoké Lípě nad Jetřichovicemi na Děčínsku v úterý zasáhl ženu a tři nezletilé dívky blesk. Žena, kterou se podařilo po zásahu oživit, zemřela v nemocnici. Tři nezletilé dívky jsou v dobrém zdravotním stavu, ale zůstávají v ústecké Masarykově nemocnici. 

Rozmary počasí už v posledním půlroce způsobily škody za téměř 1,5 miliardy korun. Nejvíce neplechy způsobily především vichřice, které podle České pojišťovny způsobily 12 tisíc škod s vyúčtováním přes 280 milionů korun. 

„Naproti tomu velká voda letos zatím způsobila jen 2400 škod za 65 milionů korun,“ řekla ČTK mluvčí ČP Ivana Buriánková.

Fotogalerie
46 fotografií