V pátek si užijeme slunečních paprsků – bude jasno až polojasno. Noční teploty budou klesat na 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 26 až 30 °C. Vát bude slabý jihozápadní vítr o rychlosti do 15 km/h.

V sobotu zahrozí silné bouřky s krupobitím

V sobotu bude přes Česko přecházet další studená fronta. Očekáváme polojasno, během dne od západu přibývání oblačnosti s přeháňkami a bouřkami. Pozor! Bouřky mohou být opět ojediněle silné, tj. doprovázené krupobitím a přívalovým deštěm, a to zejména ve východní polovině území.  Noční teploty budou klesat na 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty se v Čechách zastaví na 23 až 27 °C, na východě území bude tepleji až kolem 31 °C. Mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h bude zesilovat v bouřkách.

sledujte příchod bouřek na radaru

V neděli bude jasno až polojasno. Jen po ránu se budou místy tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. Noční teploty budou klesat na 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty se zastaví těsně pod tropickou hranicí, tj. na 25 až 29 °C. Vát bude slabý jihozápadní vítr o rychlosti do 15 km/h.

Příští týden přinese výrazné ochlazení 

Zatímco v pondělí budou, před přechodem studené fronty, nejvyšší odpolední teploty stoupat na východě území až k 33 °C, od úterý očekáváme citelné ochlazení, a to až o 10 °C. Chladná budou zejména rána, ale také nejvyšší odpolední teploty se budou zastavovat pod letní hranicí, tj. 25 °C.

Oblohu rozzáří Perseidy

Každý rok se na přelomu července a srpna na obloze vyskytuje meteorický roj Perseid, který má svůj vrchol 12. srpna, kdy přechází v meteorologický déšť. V tu dobu totiž z nebe padá až 100 meteorů za hodinu. Jedná se o malé tělesa sluneční soustavy, kterým říkáme lidově padající hvězdy. Oblačnosti bude s výjimkou první poloviny noci na neděli málo. Podle pranostik je to ale období, které už mírně zavání podzimem – možná znáte rčení, že svatý Vavřinec dává létu první žduchanec, a nebo Vavřinec – první podzimec.

Fotogalerie
64 fotografií