Do Česka ve čtvrtek odpoledne dorazily na řadu míst bouřky doprovázené dešťovými přeháňkami. Objevily se nejprve na Kralupsku či severovýchodě republiky, naplno udeřily mj. na Vysočině, kde se voda valila ulicemi.

Meteorologové z ČHMÚ vydali výstrahu končící hodinu po čtvrteční půlnoci. Varování před velmi silnými bouřkami platilo pro Jihočeský kraj, Královéhradecký kraj (Dobruška, Kostelec nad Orlicí, Rychnov nad Kněžnou), Pardubický kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj a Moravskoslezský kraj.

Zabouřilo i v pátek

Bouřky z Česka nezmizely ani v pátek. „S bleskovými výboji se setkáváme i v těchto chvílí a to zejména v Pardubickém kraji, nicméně se nejedná o tak silné bouřky,“ uvedla v pátek večer Dagmar Honsová z Meteopressu.  Nicméně čtvrteční úder bouří byl doprovázen i extrémními meteorologickými jevy - kroupami, průtrži deště. 

Sledujte příchod bouřek na radaru

Parno  totiž vystřídaly silné lokální bouře. „Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek doprovázených přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 40 mm,“ upozorňoval ČHMÚ.

A přidal tradičně i řadu doporučení. „Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně,“ dodali meteorologové.

Menší kroupy napadly v Holýšově na Domažlicku
Autor: Facebook Hana Dudová

Bouře na Vysočině i v Plzeňsku

Bouřky se nakonec nejvíce vyřádily na Vysočině, kde hasiči vyrazili k celkem 50 výjezdům. Nejvíc jich bylo na Havlíčkobrodsku a na Pelhřimovsku. Odstraňovali spadlé stromy a bahno ze silnic a čerpali vodu ze sklepů. Zraněn nikdo nebyl, uvedla v  páteční tiskové zprávě mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

„Počasí si z nás včera udělalo tak trochu legraci, ačkoliv hasičům a obyvatelům zejména Holýšovska to tak rozhodně nepřipadalo. V samotném Holýšově zasahovali hasiči u deseti případů čerpání vody z vytopených sklepů, jedné zatopené mateřské školy a nebo odstranění laguny, kterou tvořila voda prýštící z kanalizace, jež nestíhala přívaly vody pobrat,“ uvedli k průtrži mračen hasiči z Plzeňského kraje. 

Rušno bylo i jinde. Výjezdy hasičů směřovaly i do Polné a Dobronína, kde voda zatopila několik sklepů. O něco později bouřka zasáhla Humpolec. Právě tam nevydržela plachta, kterou stavební firma provizorně zakryla opravovanou střechu školy v ulici Hálkova a déšť vyplavil dvě patra budovy. Pomáhaly tam tři jednotky hasičů.

Na Svitavsku pak hlásili vytopené sklepy, garáže i zahrady. Hasiči v regionu za noc evidují třináct výjezdů, řekl v pátek operační důstojník. Voda natekla do garáží, sklepů, do kavárny, na zahrady. V Cerekvici hasiči hlídali řeku Loučnou, měli obavy z toho, že by se mohla rozvodnit. Na jednu z komunikací nateklo i bahno a štěrk, hasiči ho splachovali vodou, dodal důstojník.

Fotogalerie
48 fotografií