Bahno po silném dešti zaplavilo některé ulice v Bučovicích na Vyškovsku a blízkém okolí. Následky odstraňují dobrovolní i profesionální hasiči. Fronta procházela přes jižní Moravu od dopoledních hodin do časného odpoledne, místy byly srážky intenzivní.

Hasiči vyjížděli například do Bučovic na náměstí Vítězství, kde bylo naplavené bahno. Ve Vyškovské ulici museli po vydatném dešti odčerpat montážní jámu. Komunikaci čistili také v Rašovicích. Ve Slunné ulici ve Vícemilicích odčerpávali vodu a uklízeli bahno.

Pršelo prakticky v celém kraji. Hasiči ale museli zasahovat zejména v okolí Bučovic, řekl jejich mluvčí Jaroslav Mikoška.

Prvního září začíná meteorologický podzim. Ten letošní odstartoval nezvykle teplým ránem – například v Praze-Klementinu teplota neklesla pod 20 °C a poslední tropický den letošního roku tak odstartoval i tropickou nocí. V 15 hod. místy teplota kulminovala až na 33 °C. Po nedělním přechodu studené fronty se výrazně ochladilo – místy o 15 °C. Tak výrazné ochlazení na začátek školy přinesl naposledy rok 2017. 

K začátku meteorologického podzimu patří pozvolný pokles teplot, nárůst velké oblačnosti s deštěm a ranní mlhy nebo nízká oblačnost. V posledních letech nám ale může připadat, že začátek září přináší výrazné ochlazení – vloni se skokem ochladilo o 5 °C, v roce 2017 o 12 °C a v roce 2013 o 8 °C.

Sledujte příchod bouřek na radaru

Výrazné ochlazení bylo vždy způsobeno přechodem studené fronty, která ukončila teplé jižní nebo jihozápadní proudění. I přes to, že v posledních letech byl počátek září opravdu relativně chladný – např. vloni teploty a v roce 2017 teploty do 14 °C, v roce 2014 a 2010 do 16 °C a 2012 a 2011 do 17 °C, statistické zhodnocení za posledních 30 let neprokazuje ochlazení na počátku září. Jedná se tedy pouze o náhodu.  

Tropy končí, přijdou už i mrazy

Výrazná studená fronta dá konečnou tečku tropickým dnům v letošním roce. S tím prvním jsme se na našem území setkali 2. června. Od té doby jich bylo celkem například na stanici Praha-Ruzyně 17, v Karlových Varech 8 a v Brně-Tuřany 29.

Od pondělí se výrazně ochladí a až do konce týdne budou po ránu nejnižší ranní teploty i v nížinách klesat při zmenšené oblačnosti jen k 6 °C, na horách bude i mrznout. Noční minimální teploty, které přinesl poslední srpnový týden, budou odpovídat nejvyšším odpoledním teplotám. Odpolední teploty se budou pohybovat jen kolem 22 °C. A podle výhledu počasí na září to vypadá, že se k nám už tropické dny letos nevrátí.

Rakovnicko řeší povodeň

Nejen k poklesu teplot došlo v noci z neděle na pondělí. V Česku pokračovaly bouřky, místy byly velmi silné. Nejsilněji pršelo v Olomouckém a Středočeském kraji, hasiči museli provést desítky výjezdů. 

Obec Lašovice na Rakovnicku zasáhla v jeden moment blesková potopa. „Obcí se valila voda z lesa i polí, hladina na zádržné hrázi zhruba o metr přetékala výšku hráze,“ uvedli na twitteru středočeští záchranáři.

Podobná situace panovala na Šumpersku, kde obci Jedlí zavalily proudy vody. „Až z toho jde mráz po zádech,“ komentovali výjev místní hasiči. Své si užili i záchranné sbory ve Zlínském kraji, pole u Vsetína nepojala všechnu vodu ta se vylila dvěma domům na zahradu. 

Fotogalerie
73 fotografií