V pátek bude přes Česko přecházet další frontální systém. Očekáváme, že bude převážně oblačno až zataženo, zejména v Čechách s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle i bouřkami. Večer bude od západu docházet k dalšímu přibývání oblačnosti. Páteční ráno bude teplé – v minimech naměříme 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 19 až 23 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Na víkend přibalte deštník, jinak budou stačit kraťasy

Během víkendu se rozfouká vítr. Podmínky tak budou dobré na pouštění draků. Více oblačnosti i srážek bude o víkendu hned v sobotu. To očekáváme oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami. Večer bude v Čechách přechodně až polojasno. Noční teploty budou klesat na 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 17 až 21 °C. Foukat bude čerstvý jihozápadní vítr o rychlosti do 35 km/h, v Čechách v nárazech o rychlosti až 55 km/h. V neděli bude oblačno až polojasno. Pouze v horských oblastech očekáváme místy přeháňky. Noční teploty se budou pohybovat kolem desítky – nejčastěji mezi 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 17 až 21 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 25 km/h, na horách a ojediněle i v nižších polohách čerstvý s nárazy kolem 55 km/h.

Sledujte příchod deště na radaru

Počasí bude ideální na pouštění draků

Hodně proměnlivo očekáváme také na přelomu září a října – přes střední Evropu budou i nadále přecházet jednotlivé frontální systémy od západu. Zatímco zpočátku týdne naměříme až 20 °C, postupně se začne citelně ochlazovat. Naši pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý vítr. Ideální sílu větru na pouštění draka bychom na Beufortově stupnici, která slouží k odhadu rychlosti větru, hledaly pod čísly 4 až 5. Tedy sílu větru od 20 do 38 km/h, jinými slovy mírného až čerstvého. To je síla větru, která dokáže zvedat prach a papíry, hýbe listnatými keři a malé stromky se ohýbají.

Počasí na sv. Václava v minulých letech

I když pranostiky o sv. Václavovi hovoří o slunečném počasí a návratu léta – např. Na sv. Václava, babí léto nastává, nemusí to být vždy tak. V roce 1995 na 28. září sněžilo i v nižších polohách - například v Liberci. V roce 2010 se nejvyšší odpolední teploty zastavily jen do 11 °C. Na letních hodnotách, tj. 25 °C, se naposledy teplota zastavila v roce 1988.

Kam v Evropě za koupáním?

Prodloužit si léto stále můžete ve Středomoří – nejvyšší odpolední teploty se při slunečné obloze šplhají až ke 30 °C a příjemná zůstává také teplota moře – ta se pohybuje od 21 do 26 °C, ve východním Středomoří až na 29 °C. V Chorvatsku převládá jasno s teplotami nejčastěji mezi 22 až 26 °C, v Itálii bude jasno, při přechodně zvětšené oblačnosti s možností lokálních bouřek – odpolední teploty mezi 25 až 30 °C na jihu. Také Španělsko a Řecko hlásí slunečné počasí s teplotami mezi 26 až 30 °C, na jihu Španělska je až 34 °C.

Fotogalerie
28 fotografií