Kvůli popadaným stromům nejezdily kolem 14:00 vlaky na více než deseti místech. Stojí například železniční provoz mezi Mšenem a Mladou Boleslaví, Jihlavou a Rantířovem nebo Veselím nad Lužnicí a Ševětínem. Mnoho dalších spadlých stromů se už hasičům podařilo z kolejí od rána odstranit. Opatrní ale musí být také řidiči, spadlé stromy a větve jsou i na silnicích.

Na Berounsku narazil vlak do spadlého stromu, nikdo se nezranil. Vlaky nejezdily kvůli spadlým stromům také mezi Zadní Třebaní a Lochovicemi na Berounsku, na trati Lužná u Rakovníka - Chomutov v úseku Měcholupy - Milostín i na trati Beroun - Rakovník mezi stanicemi Zbečno - Nižbor. Omezený byl kvůli poruše trakčního vedení vlakový provoz z Prahy do Benešova, a to v úseku Benešov - Čerčany.

Opatrní ale musí být také řidiči, hasiči již odstraňovali spadlé stromy a větve také ze silnic. Hasiči evidují už přes 1300 výjezdů.

Škodu vítr způsobil i v pelhřimovské nemocnici. Poškodil 120 čtverečních metrů střechy nad garážemi uprostřed areálu. Nikdo se nezranil, spadlé plechy ale poškodily zaparkované auto a sanitku.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči zasahovali 30. září 2019 v Ovenecké ulici v Praze, na auto tam vlivem silného větru spadl strom. HZS Praha

Nejvíce lidí bez proudu je ve Středočeském kraji

Příčinou poruch na elektrickém vedení jsou popadané větve a stromy. Společnost ČEZ evidovala k 13:00 zhruba 24 tisíc domácností bez proudu. Nejhorší situace byla ve Středočeském, Pardubickém a Ústeckém kraji, přibylo výpadků na Moravě. Naopak se uklidnila situace na Plzeňsku. E.ON měl bez proudu asi 5300 klientů. Zlepšila se situace na jihu Čech, nejvíce výpadků je nyní na jižní Moravě v okolí Kyjova a Pohořelic, potíže stále trvají na Vysočině.

ČEZ uvedl, že společnost kvůli výstraze meteorologů v noci navýšila počty pracovníků, a to jak v call centru a dispečinku, tak v terénu. Lidé mohou hlásit poruchy na bezplatné lince 800 850 860, ale také na webu www.bezstavy.cz. 

V Pardubickém kraji spadl jeden kmen na kabinu kamionu jedoucího po silnici I/34 mezi Hlinskem a Ždírcem nad Doubravou a zranil řidiče, který zůstal ve voze zaklíněný. Byl převezen do nemocnice v Chrudimi.

Vítr shodil strom i na šumavské pozorovací centrum rysa. Oba rysi, kteří v areálu u Kvildy na Prachaticku žijí, jsou v pořádku. Šumavský národní park dopoledne provizorně opravil vzniklé škody, aby do areálu opět mohli návštěvníci.

Potíže měla letadla. Vzhledem k situaci ve vzduchu byly dnes přesměrovány dva spoje na jiná letiště. Let společnosti Lufthansa z Frankfurtu do Prahy přistál nakonec ve Vídni a spoj Českých aerolinií z Amsterdamu byl přesměrován do Pardubic. Další více než desítka letů musela čekat ve vzduchu na přistání 30 minut a hodinu. Několik letadel navíc muselo provést opakované manévry přiblížení na přistání.

Tak silný vítr nebyl v Česku už měsíce

Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) do šesté hodiny ranní zaznamenala nejvyšší náraz větru na území Česka Sněžka, kde foukalo rychlostí 157 kilometrů za hodinu. V Kocelovicích nebo Příbrami byla rychlost větru zatím 81 km/h, v Klatovech 75 km/h a v Praze 68 km/h.Podobně silný vítr v Česku nefoukal už několik měsíců.

Meteorologové v neděli upozornili, že padat mohou i stromy oslabené suchem nebo kůrovcem. Navíc je na stromech listí, vítr se tak do stromů bude opírat více než v zimě. Slábnutí větru očekávají během pondělního večera, výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platila do pondělních 20:00 pro celé Česko s výjimkou Jihočeského, Jihomoravského a Zlínského kraje.

„Přes Dánsko bude v pondělí 30. září rychle postupovat tlaková níže nad Pobaltí. Při jejím postupu bude nad naším územím zesilovat západní až jihozápadní vítr, v nárazech bude mít rychlost 55 až 90 km/h, na horách až 110 km/h,“ uvedli v meteorologové ve výstraze, která platí od pondělních 02:00 do 20:00.

Vítr provázející tlakovou níži s označením Mortimer se v noci přehnal rovněž přes části Německa. Spadlý strom ochromil dálkové vlakové spoje mezi Brémami a Hannoverem. Dálková železniční doprava byla přerušena také na dalších tratích, například mezi Berlínem a Hamburkem. O větších škodách či zraněních zatím informace nejsou, hasiči ale například museli z pastvin v záchranném člunu evakuovat ovce.

Oteplení se konat nebude

Začátkem týdne se ještě rtuť může přes den dostat nad dvacítku. Od středy až do konce týdne se už ale podle krátkodobé předpovědi nad 20 stupňů nevyšplhá a třeba ve čtvrtek budou asi nejvyšší denní teploty jen mezi deseti až 14 stupni. Po celý týden se budou objevovat občasné přeháňky, na horách i sněhové. V dalších týdnech až do konce října pak budou teploty zřejmě dále klesat.

Zbytek října už zřejmě nepřinese nějaké překvapivé oteplení. Teploty budou po všechny příští čtyři týdny, od 30. září do 27. října, podle ČHMÚ s největší pravděpodobností odpovídat dlouhodobému průměru pro toto období. Bude se tedy postupně ochlazovat.

V prvních dvou týdnech předpovědi předpokládáme týdenní průměry nejvyšších denních teplot kolem 16 stupňů Celsia, ve třetím týdnu předpovědi kolem 13 stupňů Celsia, ve čtvrtém týdnu předpovědi kolem 12 stupňů Celsia,“ sdělili meteorologové. Ani objem srážek se zřejmě většinou nebude vymykat dlouhodobému průměru.

Fotogalerie
50 fotografií