Vítr začal na našem území zesilovat už v průběhu noci na pondělí od západu. V šest hodin ráno dosáhl rychlosti v nížinách v nárazech od 46 km/h v Moravskoslezském kraji po 75 km/h v Jihočeském kraji. Na horách fouká silněji, tj. na Milešovce o rychlosti 86 km/h, na Sněžce 109 km/h. Během noci jsme ale například v Kašperských horách zaznamenali jeho zesílení v nárazech o rychlosti 118 km/h, na Šumavě v Černé v Pošumaví 126 km/h. 

Vítr výrazně snižuje naši pocitovou teplotu, rychlost silného větru výrazně zhoršuje naši chůzi, ale také jízdu autem. V pondělí bychom měli vynechat procházky do lesa, do sadů a parků se stromy – hrozí lámání větví a vyvracení stromů.

Pokud můžete, raději přesuňte například i služební cestu nebo horskou túru. Vítr bude slábnout od západu během odpoledne. V noci na úterý bude foukat pouze mírný západní vítr o rychlosti do 20 km/h, v úterý bude přechodně zesilovat v horských oblastech a na Moravě a ve Slezsku, počítat musíme s jeho rychlostí v nárazech do 70 km/h.

Před dvěma lety řádil orkán Herwart

Výrazné zesílení větru se Česku ani okolním státům v posledních letech nevyhýbá. V posledních letech přinesl největší škody orkán Herwart, který se přes Česko přehnal 29. října 2017 a na vrcholky Krkonoš přinese v nárazech rychlost 182 km/h.

Po středečním přechodu studené fronty, se do střední Evropy přechodně dostane studený vzduch od severozápadu. Ten přinese výrazné ochlazení – v úterý ještě v maximech naměříme až 23 °C, ve čtvrtek to bude v odpoledních maximech teplota o 10 °C nižší a čekají nás i studená rána s teplotami kolem 2 °C a místy přízemní mrazíky. Na vrcholcích hor se ve čtvrtek bude déšť měnit na sněžení. Už o víkendu půjde teplota mírně nahoru.

Lorenzo dorazí k Evropě ve čtvrtek

Nad středním Atlantikem se nachází hurikán Lorenzo s rychlostí větru ve svém středu až na 220 km/h, ten postupuje k Evropě. Na své dráze ovlivní Azorské ostrovy a už jako tlaková níže během čtvrtečního dne začne ovlivňovat počasí nad Velkou Británií – přinese tam zejména zesílení větru.

Fotogalerie
24 fotografií