Jen po ránu se mohou místy tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. Hovoříme o tzv. Tereziánském babím létu. Slunečné a teplé počasí ukončí až příští středu přechod studené fronty.

Už během pátečního dne se bude do Česka nasouvat oblast vysokého tlaku vzduchu, takže během dne bude oblačnosti ubývat. Zpočátku dne bude ještě oblačno, během pátku bude oblačnost ubývat až na polojasno. Noční teploty budou klesat na 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 14 až 18 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Máme před sebou nejteplejší říjnové dny

Díky teplému jihozápadnímu až jižnímu proudění, budou nejvyšší odpolední teploty při slunečné obloze stoupat přes 20 °C a máme tak před sebou nejteplejší říjnové dny. V sobotu bude jasno až skoro jasno. Ráno místy mlhy nebo nízká oblačnost. Noční teploty budou klesat na 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 18 až 22 °C. Foukat bude mírný až čerstvý jihozápadní vítr.

Také neděle bude převážně slunečná, bude jasno až polojasno. Po ránu pozor na sníženou dohlednost způsobenou mlhami nebo nízkou oblačností. Noční teploty budou klesat na 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 20 až 24 °C. Foukat bude mírný jižní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Slunečno vydrží do středy

Slunečným počasím bude startovat také nový pracovní týden – v pondělí i v úterý se můžeme těšit na slunečné počasí s teplotami přes 20 °C, pouze po ránu se budou místy tvořit mlhy nebo nízká oblačnost.

Ve středu očekáváme na studené frontě, přibývání oblačnosti s přeháňkami. Teploty půjdou dolů – nejčastěji se budou zastavovat do 17 °C.

Na jihu Evropy jsou teploty ještě na koupání

Nárůst teplot na víkend hlásí celá střední Evropa. Na jihu Evropy budou ještě nejvyšší odpolední teploty šplhat až ke 30 °C. Tropické teploty budou skloňovat na Baleárských ostrovech, v Turecku a místy i v Řecku. Také teplota moře je vysoko – ve východním Středomoří se pohybuje od 25 do 28 °C, jinak se pohybuje od 20 do 25 °C.

Fotogalerie
8 fotografií