Kuriozitou prvního sněžení je snímek uprchlého velblouda, kterého na Liberecku vyfotil šéf tamních silničářů Petr Šén mezi Bedřichovem a Hraběticemi. Zvíře se dostalo na svobodu poté, co sníh zkratoval jeho elektrický ohradník. V doprovodu strážníků pak putovalo zpět k majiteli a nyní už je v pořádku doma.

V Čechách bude sněžit v polohách nad 400 metrů nad mořem i v dalších hodinách. Od středečního poledne do půlnoci napadne kolem pěti, ojediněle až deseti centimetrů mokrého a těžkého sněhu. Na většině území Česka a na jihu Moravy se pak v druhé polovině noci na čtvrtek a ráno bude při ochlazení tvořit na silnicích a chodnících náledí či zmrazky. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav.

VIDEO: Na Lipně celou středu sněží, uklidit se musela i Stezka korunami stromů.

Video
Video se připravuje ...

Na Lipně celý den (13. listopadu) sněží, uklidit se musela i Stezka korunami stromů. lipno.info

Podle něj lze očekávat kvůli sněžení komplikace v dopravě a zásobování. Pod tíhou mokrého sněhu se totiž mohou lámat větve stromů a škody může sníh způsobit i na drátech elektrického vedení. K opatrnosti nabádají meteorologové řidiče a chodce i kvůli předpokládanému náledí, které hrozí zejména na neošetřených komunikacích.

Výstraha před sněhem
Autor: ČHMÚ

S náledím a zmrazky by měli od středeční 23. hodiny do čtvrtečních 9:00 počítat lidé zejména v Praze, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Královéhradeckém, Pardubickém a Jihomoravském kraji a na Vysočině. Sněžení v následujících hodinách meteorologové čekají od středních poloh Vysočiny a českých krajů s výjimkou Prahy a Ústeckého, Karlovarského a Plzeňského kraje.

Výstraha před sněhem a námrazou
Autor: ČHMÚ

Část Česka pokryl první sníh v noci na středu. Napadlo mezi pěti až deseti centimetry sněhu, na Šumavě a v Krkonoších i kolem 20 centimetrů. Vážnější problémy sníh ale nezpůsobil, vozovky jsou po údržbě silničářů sjízdné.

Jak to vypadá se sněžením a deštěm v Česku? Podívejte se na radar Blesku

„Za uplynulých 24 hodin spadlo na většině našeho území pět až 15 milimetrů srážek, výjimkou bylo jen Karlovarsko s úhrny do dvou milimetrů,“ uvedl ráno Český hydrometeorologický ústav. První výraznější sněžení této zimy se týkalo míst nad 400 metrů nad mořem v západní polovině republiky, tedy Čech a Vysočiny.

Sníh s deštěm padal i v nižších polohách, jako v Praze, Plzni, Pardubicích a Českých Budějovicích. Na Humpolecku, Havlíčkobrodsku a Jihlavsku napadlo kolem pěti centimetrů mokrého sněhu.

 

Zatím napadalo zhruba deset centimetrů

Na více než desítce míst v Čechách meteorologové naměřili sněhovou pokrývku přes deset centimetrů. Šlo většinou o vrcholky hor na Šumavě a v Krkonoších, které jsou nad 1000 metrů nad mořem. Nejvíce napadlo na Březníku na Šumavě, kde naměřili 20 centimetrů sněhu. O pár centimetrů méně bylo v Krkonoších na Labské Boudě, Luční Boudě a Dvoračkách. Deset centimetrů sněhu ale spadlo také na druhém nejvyšším vrcholu Brd Praze.

Další sněžení očekávají meteorologové během středy. Nejvíce to bude opět v západní části Vysočiny, na jihozápadě a severu Čech, kde by mohlo znovu napadnout pět až deset centimetrů sněhu. Bude ale rychle odtávat.

Fotogalerie
22 fotografií