O víkendu bude do Česka proudit teplý vzduch od jihu ve vyšších vrstvách atmosféry. Musíme se tedy připravit na inverzní charakter počasí.

Nízká inverzní oblačnost se bude rozpouštět na horách a během dne místy i v nížinách na polojasno.

Jak je nad Českem? Sledujte radar Blesku

Při polojasné obloze naměříme až 12 °C. Ani nejnižší ranní teploty nebudu klesat pod bod mrazu. Průměrné denní teploty tak budou i nadále nad dlouhodobým normálem.

Spíše oblačný víkend

V Evropě je nejtepleji v Řecku – tam se teploty šplhají ke 20 °C, zatímco v evropské části Ruska už zůstávají teploty zpravidla pod bodem mrazu – v Moskvě jsou maxima na -1 °C. 

Video
Video se připravuje ...

Počasí s Dagmar Honsovou Dagmar Honsová

V pátek bude zataženo až oblačno, dopoledne ojediněle očekáváme přeháňky. Během dne bude, zejména v Čechách, přechodně až polojasno. Po ránu se budou místy tvořit mlhy. Noční teploty klesnou na 9 až 5 °C, při zmenšené oblačnosti naměříme 2 °C.

Nejvyšší denní teploty ale budou vysoko – mezi 6 až 10 °C, při malé oblačnosti naměříme až 13 °C. Foukat bude mírný až čerstvý jihovýchodní vítr o rychlosti kolem 20 km/h, na Českomoravské vrchovině a na horách s nárazy kolem 55 km/h.

Silný vítr potrápí Vysočinu a okolí

Ve střední části České republiky a na severu Čech bude od páteční noci foukat silný vítr, který v nárazech může dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Slábnout by měl v noci na neděli. Vítr může lámat větve a komplikovat dopravu. Na horách by lidé měli omezit túry a nevydávat se na hřebeny, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Upozornění platí od pátečních 22:00 pro celou Vysočinu, jihozápad Pardubického kraje, jižní okresy Jihomoravského kraje a většinu okresů Libereckého kraje.

Česko se připravuje na zimu
Autor: ČTK/Luděk Peřina, Kubeš Slavomír

Za sluncem jeďte na hory

Záruku slunečného počasí o víkendu přinesou horské oblasti. V sobotu bude nízká oblačnost a mlhy. Na horách a během dne i v nižších polohách místy až polojasno. Noční teploty budou klesat na 7 až 3 °C, při zmenšené oblačnosti bude 1 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C, při malé oblačnosti bude až 12 °C. Foukat bude mírný až čerstvý jihovýchodní vítr s nárazy o rychlosti 55 km/h, na horách až 70 km/h.

Nedělní počasí bude hodně podobné – převládat bude zataženo s nízkou oblačností a mlhy. Na horách a během dne ojediněle i v nižších polohách bude až polojasno. Noční teploty budou klesat k 7 až 3 °C, při zmenšené oblačnosti až k 1 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C, při malé oblačnosti ke 12 °C. Foukat bude mírný až čerstvý jihovýchodní vítr o rychlosti do 55 km/h.

Inverznímu počasí se často říká počasí naruby. Na spodní hranici inverze se často vytváří inverzní oblačnost kondenzací vodní páry ve studeném vzduchu, který je ochlazován od zemského povrchu a pod kterou nedochází k promíchávání vzduchu. Naopak do vyšších atmosférických vrstev proudí teplejší vzduch. Proto na horách o víkendu očekáváme v 1000 m na Šumavě až kolem 10 °C, v Krkonoších kolem 6 °C.

Svatá Kateřina na ledě, Vánoce na blátě

Výraznější ochlazení nepřinese ani první polovina příštího pracovního týdne – nejvyšší odpolední teploty se budou stále zastavovat nejčastěji mezi 6 až 12 °C a také ranní teploty se budou držet nad bodem mrazu – nejčastěji mezi 6 až 1 °C. Převládat bude velká oblačnost – oblačno až zataženo, místy musíme počítat s občasným deštěm nebo přeháňkami.

 

V pondělí 25. listopadu najdeme v kalendáři Kateřinu. K té se váže druhá nejznámější listopadová pranostika - svatá Kateřina na ledě, Vánoce na blátě. Rčení pochází už z počátku 19. století. Také naši předci chtěli s předstihem vědět, jaké bude počasí na Štědrý den.

Jedno z nejstarších svědectví o výrazném ochlazení v tomto období najdeme v kronice z roku 1316 – tehdy zamrzla na konci listopadu i Vltava. Nicméně tato pranostika naposledy vyšla v roce 1995 – na sv. Kateřinu na celém území mrzlo a Štědrý den byl na blátě s maximy až na 11,5 °C.

Fotogalerie
27 fotografií