V pátek bude v Čechách převážně oblačno, ojediněle se slabými přeháňkami, a to zejména na západě území. Na Moravě a ve Slezsku bude během dne až polojasno. Ráno musíme místy počítat s mlhami nebo nízkou oblačností. Noční teploty budou klesat na 11 až 7 °C. Nejvyšší odpolední teploty vystoupí opět vysoko – na 15 až 19 °C. Foukat bude mírný jižní až jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Víkendové počasí bude ideální na zazimování zahrady

Víkendové průměrné denní teploty budou odpovídat začátku září a počasí bude ideální na zazimování zahrady. V sobotu bude oblačno až zataženo, na východě území během dne až polojasno. Na západě se během dne ojediněle vyskytnou přeháňky. Ráno se budou opět místy tvořit mlhy nebo nízká oblačnost. Noční teploty budou klesat na 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 13 až 17 °C, ojediněle při zmenšené oblačnosti bude až 20 °C. Foukat bude ideální vítr na pouštění draka – bude mírný až čerstvý jihovýchodní o rychlosti mezi 20 až 45 km/h, na východě území s nárazy kolem 55 km/h.

V neděli bude oblačno, na západě území s přeháňkami, na východě bude až polojasno. Ráno se budou opět tvořit místy mlhy nebo nízká oblačnost. Noční teploty klesnou na 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 14 až 18 °C, na východě území bude až 20 °C. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Nadprůměrné teploty vydrží i po víkendu

Výraznější změnu v charakteru počasí nepřinese ani nový pracovní týden – teploty budou i nadále zůstávat nadprůměrné – v odpoledních maximech naměříme až 19 °C. Navíc to ještě vypadá na ubývání oblačnosti, takže se můžeme těšit i na polojasnou oblohu. To, že je tady podzim, budou připomínat ranní mlhy a nízká oblačnost a stále se zkracující bílá část dne.

 

Barva listů podle počasí

Prvním impulsem pro zbarvení listů je zkracující se délka slunečního svitu a druhým samozřejmě počasí. Pokud nejnižší noční teploty neklesají pod bod mrazu a převládá slunečné počasí, potom je v listech dostatek antokyanydů a listí se zbarví do červené. Po nočních mrazech převládají v listech barviva zvaná karotenoidy a listy jsou žluté nebo oranžové. Platí, že čím méně je vody v půdě, tím dříve se začne listí barvit a opadávat. Naopak, pokud panuje teplotně nadprůměrné podzimní počasí, může listí na stromech vydržet až do poloviny listopadu.

Fotogalerie
22 fotografií