První sněhový poprašek se v nížinách objevil už v sobotu ráno. Sníh ale díky vysokým teplotám rychle roztál. V neděli se budou teploty držet kolem nuly, maximálně naměříme čtyři stupně nad nulou. Navečer se přidá i slibované sněžení. Meteorologové varují, že hlavně v místech, kde se bude tvořit mlha, hrozí námraza na silnicích.

Na většině území můžeme v pondělí ráno očekávat sněžení. Postupem se sněhové přeháňky přesunou pouze do hor na severu a severovýchodě. Jinde bude místy i polojasno, nejvyšší denní teplota se vyšplhá na 4 °C. Čekat můžeme i slabý severozápadní vítr.

Podobné teploty, tedy maximálně stupně čekají meteorologové i v pondělí, kdy dorazí slibované sněžení. V Česku bude zataženo a oblačno, na většině území se slabým sněžením. V úterý bude zpočátku většinou oblačno, ojedinělé sněžení, na horách častější sněhové přeháňky. Ty budou během dne ustávat. Očekáváme polojasno až jasno, s výjimkou severu a severovýchodu, kde budou četné sněhové srážky a vánice. Teplota ještě o stupeň klesne a bude se držet kolem nuly.

Sledujte příchod sněžení na radaru Blesku

Díky ochlazení mohli provozovatelé lyžařských areálů spustit umělé zasněžovaní a například v Krkonoších věří, že se vleky rozjedou už o příštím víkendu. 

Budou bílé Vánoce?

A dobré zprávy přidali meteorologové na celý prosinec.  Z nadcházejících čtyř týdnů bude nejchladněji v období Vánoc. Teploty přes den se budou koncem roku pohybovat jen kolem bodu mrazu.

Ve druhém a třetím týdnu se denní maxima budou pohybovat nejčastěji kolem tří či čtyř stupňů Celsia. „Relativně nejchladnějším by měl být čtvrtý týden období,“ uvádí předpověď. V období vánočních svátků budou v noci klesat teploty k minus čtyřem stupňům, přes den bude jen těsně nad nulou. 

Fotogalerie
15 fotografií