Ledovce bude předcházet déšť, místy sněžení, které bude na prochlazeném povrchu namrzat. „Mokrý sníh bude na vozovkách přimrzat a po ujetí vozidly nebezpečně klouzat,“ varovali meteorologové.

Příchod srážek sledujte na radaru Blesku

V noci už se mohou objevit i mrznoucí mlhy. Pršet by mělo na celém území a nad 900 metrů se čekají přeháňky dokonce sněhové. „Na severovýchodě Čech, na Českomoravské vrchovině a k ránu na západě Moravy se bude při mrznoucích srážkách místy tvořit ledovka,“ upozornil meteorolog.

Zřejmě nejdéle vydrží v Olomouckém a Zlínském kraji, kde se teplota povrchu dostane nad bod mrazu podle ČHMÚ až odpoledne. V sobotu bude zataženo, čekají se opět přeháňky, a to i sněhové. Nejvyšší denní teploty budou 5 až 9 °C, na východě Moravy kolem 3 °C, v 1000 m na horách kolem 2 °C.

Podle výstrahy meteorologů nízký stupeň nebezpečí hrozí kvůli námraze od druhé hodiny ranní do druhé odpolední. Varují před nebezpečím úrazů při uklouznutí. Hrozí problémy v dopravě a zvýšená nehodovost.

„Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně a počítat s prodloužením doby jízdy,“ upozornili.

Není ledovka jako náledí

Rozdíl mezi náledím a ledovkou je ve způsobu, jak vznikají. Náledí se tvoří, když postupně zmrzne voda, většinou déšť či roztátý sníh, ležící již na povrchu země.

Ledovka zase vzniká při mrznoucím dešti, když z teplejších vrstev vzduchu padá déšť na jakýkoli prochlazený povrch. Z hlediska nebezpečnosti pro řidiče a chodce není mezi náledím a ledovkou velký rozdíl, při obou jevech si musí všichni dávat pozor. Ledovka ale může například i lámat větve nebo pokrýt elektrické vedení.

Fotogalerie
6 fotografií