Koncem týdne se sice o několik stupňů ochladí, podle dosavadních prognóz meteorologů bude zřejmě i letošní Štědrý den s výjimkou hor bez sněhu i mrazu. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Celkově by období od 16. prosince do 12. ledna příštího roku mělo být teplotně nadprůměrné. „Výrazně nejteplejší se očekává první předpovědní týden, v následujících týdnech by teploty měly pozvolna klesat,“ uvedli meteorologové v měsíčním výhledu počasí. 

Z hlediska srážek budou nadcházející čtyři týdny průměrné až slabě podprůměrné, víc sněžit nebo pršet by mělo až od 6. ledna.

Stejně jako bývá v posledních letech zvykem, i letos si lidé zasněženou a mrazivou vánoční atmosféru užijí asi jen na horách. Meteorologové považují za pravděpodobné, že teploty na Štědrý den vystoupají nad pět stupňů Celsia. „To by znamenalo, že bude platit pranostika, která praví: Na Adama a Evu čekejme oblevu,“ uvedl v pátek meteorolog Marjan Sandev na informačním webu ČHMÚ.

V dalších dnech se nicméně bude pozvolna ochlazovat, mrznout může i přes den a je možné, že sníh se udrží i v nižších polohách.

Žádné přívaly sněhu to zřejmě nebudou, dodal meteorolog v dnešním výhledu počasí na vánoční svátky. Upozornil ale, že vzhledem v tomu, že se v prosinci rychle střídají vzduchové hmoty, je předpověď na určité dny složitá a současná prognóza je tedy bez záruky.

Pátek třináctého v Praze začalo i sněžit (13.12.2019)
Autor: Fot oBlesk - Tonda Tran

Průměrná teplota v Česku od 16. prosince do 12. ledna je minus 1,3 stupně Celsia. Nejchladněji touto dobou bylo na přelomu let 1962 až 1963 s průměrnou teplotou minus 7,6 stupně. Nejteplejší závěr prosince a začátek ledna měli Češi před 13 lety, kdy průměrná teplota dosáhla 3,5 stupně.