Zatímco nyní leží na Šumavě a v Krkonoších od 10 do 50 cm sněhu, na konci pracovního týdne toho moc nezbude. Také převážně technický sníh na sjezdovkách bude postupně odtávat. Na pořádnou sněhovou nadílku ani na trvalé mrazy to na horách do konce roku nevypadá. Index lyžování tak bude zůstávat na nízkých hodnotách.

Inverze přinese do hor až 8 °C

Od pondělí budeme skloňovat inverzní charakter počasí tj. od jihozápadu, postupně od jihu bude do Česka proudit teplý vzduch a to ve vyšších vrstvách atmosféry, takže v 1000 m na horách se bude při slunečné obloze teplota pohybovat až kolem 8 °C. Pokud se nízká oblačnost protrhá i v nížinách, potom teploměry ukáží až 13 °C a přepisovat tak budeme i tabulky teplotních rekordů.

Sledujte meteorologický radar Blesku

Infografika Blesku: Počasí až do Vánoc den po dni
Autor: Archiv Blesku

Teploty budou připomínat spíše začátek jara než začátek astronomické zimy, která startuje 22. prosince v 5 hodin a 18 minut. Občasné srážky smíšené nebo sněhové se na vrcholky hor vrátí zřejmě až na přelomu příštího týdne. Ani závěr roku ale nepřinese pravé zimní počasí a výraznější zlepšení podmínek pro lyžování. Vloni byly podmínky pro lyžování na horách během vánočních svátků na našem území dobré.

Pátek třináctého v Praze začalo i sněžit (13.12.2019)
Autor: Fot oBlesk - Tonda Tran

Index lyžování bude ještě klesat

Index lyžování, který vychází nejen z výšky sněhové pokrývky, ale zejména z kvality sněhu v kombinaci s povětrnostními podmínkami, se tak bude během týdne snižovat. Většina vleků se opět zastaví. Lepší podmínky než v Česku hlásí Alpy.

Na oblevu se musí připravit i Alpy

V alpských oblastech je sněhu dost – v Rakouských a Švýcarských Alpách leží i přes 3 metry sněhu, v Italských alpách se výška sněhové pokrývky šplhá ke 4 metrům. Ale také do Alp přijde v tomto týdnu obleva, sníh se bude měnit na mokrý a pozvolna odtávat. Tzv. nulová izoterma se bude zvedat i nad 2000 m, ke konci týdne bude sněžit od cca 1400 m nad mořem.

Fotogalerie
43 fotografií