Během pátečního dne se do Česka na pár hodin rozšíří výběžek vyššího tlaku vzduchu. Bude polojasno až oblačno, během odpoledne ojediněle s přeháňkami. Noční teploty budou klesat na 12 až 8 °C, na Karlovarsku a Plzeňsku bude chladněji. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 16 až 20 °C. Vát bude slabý severovýchodní vítr o rychlosti do 15 km/h. 

Na víkend přibalte deštník a košík do lesa

Během víkendu už bude oblačnosti i srážek více. Podmínky pro růst hub zůstávají i nadále dobré, pouze ve vyšších nadmořských výškách panovala v tomto týdnu už relativně chladná rána. V sobotu bude oblačno až zataženo, na východě území místy déšť nebo přeháňky. Noční teploty budou klesat na 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty zůstanou pod dvacítkou – zastaví se na 15 až 19 °C. Vát bude slabý severozápadní vítr o rychlosti do 15 km/h.

V neděli bude oblačno až zataženo, postupně na většině území s deštěm nebo s přeháňkami. Noční teploty budou klesat na 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí v Čechách na 12 až 16 °C, na Moravě a ve Slezsku bude až 19 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 25 km/h. 

Jak rychle se k vám blíží déšť? Sledujte radar

Vydatné srážky přinese i příští týden

Deštníky nechte v pohotovosti zejména v první polovině příštího týdne, kdy počasí u nás bude ovlivňovat tlaková níže. Zejména v pondělí očekáváme místy vydatné a trvalé srážky. Teploty se budou v dešti pohybovat jen kolem 15 °C. Blýskat na lepší počasí se začne od středy – to bude převládat polojasno až oblačno, jen ojediněle s přeháňkami a nejvyšší odpolední teploty půjdou lehce přes dvacet stupňů.

Hurikán Dorian dorazí příští středu do Evropy

Hurikán Dorian doputuje do Evropy jako tlaková níže. Očekává se, že 11. září dorazí nad Velkou Británii. Pokud vznikne hurikán nad Atlantikem, může mít dopad na počasí i ve střední Evropě a to se zpožděním většinou sedmi až 14 dnů. Vliv na počasí u nás mají zejména ty hurikány, které se z Karibského moře vydají na sever podél pobřeží Spojených států a po svém zeslábnutí se často mění na běžnou tlakovou níži nad severním Atlantikem. Přesně to bude osud hurikánu Dorian. Do Evropy přináší velmi větrné a deštivé počasí. Naposledy počasí u nás ovlivnil exhurikán Maria v říjnu 2017.

Fotogalerie
17 fotografií