„Období příštích čtyř týdnů jako celek bude teplotně průměrné až mírně nadprůměrné. Srážkově očekáváme období jako celek průměrné,“ uvedli meteorologové.

Týdenní průměry nejvyšších denních teplot by se podle nich měly do 12. ledna pohybovat většinou kolem čtyř stupňů Celsia, další týden by měl být už teplotně normální s průměrným jedním stupněm nad nulou. „Jsou však pravděpodobné krátkodobější výkyvy do nižších i do vyšších teplot,“ doplnili meteorologové.

Podle týdenní předpovědi bude o vánočních svátcích přes den mezi dvěma až sedmi stupni Celsia a mrznout nebude ani v noci. Po všechny tři sváteční dny meteorologové navíc očekávají oblačno až zataženo s občasným deštěm nebo přeháňkami. V polohách nad 700 metrů nad mořem budou srážky smíšené nebo sněhové.

Průměrná teplota v Česku pro celé sledované období od 23. prosince do 19. ledna je minus 1,4 stupně Celsia. Nejchladněji touto dobou bylo v roce 1984 s průměrnou teplotou minus 9,2 stupně. Nejteplejší závěr prosince a první polovinu ledna měli Češi před 13 lety, kdy průměrná teplota dosáhla 4,4 stupně.

Fotogalerie
39 fotografií