V pátek bude oblačnosti hodně – očekáváme oblačno až zataženo, ojediněle déšť nebo přeháňky, nad 400 m převážně sněžení. Noční teploty budou klesat na 1 až -3 °C. Po ránu a dopoledne se tak bude ojediněle tvořit náledí. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 1 až 5 °C. Vát bude slabý severozápadní vítr o rychlosti do 15 km/h.

Video
Video se připravuje ...

Počasí na poslední víkend roku 2019 Dagmar Honsová

Sledujte příchod přeháněk na radaru Blesku

Během víkendu na nás přechodně vykoukne i sluníčko - v sobotu bude oblačno až polojasno, ojediněle déšť nebo přeháňky, nad 400 m sněžení. Noční teploty budou klesat na 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -1 až 3 °C. Foukat bude mírný severní vítr o rychlosti do 20 km/h.

V neděli bude polojasno až oblačno, ojediněle se vyskytnou sněhové přeháňky. Večer bude od severozápadu docházet k přibývání oblačnosti s deštěm. Noční teploty budou klesat na -2 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 1 až 5 °C. Foukat bude mírný severovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Silnice namrzají, napadl čerstvý sníh

Příchod chladu byl pocítit již v pátek ráno. Silnice na mnoha místech pokryla sněhová pokrývka a silničáři museli být v pohotovosti. Zcela zasněžené jsou tahy v Krkonoších a Orlických horách, sníh je často ujěžený a zledovatělý. Opatrní by v horách měli být řidiči na menších, ale i na státních silnicích. Lokálně mohou vozovky také namrzat.

Čerstvý poprašek se objevil v horkých oblastech Vsetínska. Nová vrstva sněhu dosahuje výšky 5 centimetrů. Silničáři se průběžně starají o pluhování a posyp cest. Vozovky v ostatních částech Zlínského kraje jsou většinou holé a mokré, na Zlínsku místy snižují viditelnost mlhy.

Rovněž na silnicích v Jeseníkách na Bruntálsku musí být řidiči v pátek opatrnější, jsou po chemickém ošetření mokré. Na silnici I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi obcemi Bílá a Ostravice je ledovka a od pátečních 05:00 tam mají zákaz vjezdu nákladní vozidla nad 12 tun. Kolem Jablunkova a Mostů u Jablunkova je na silnici I/11 čerstvý sníh. 

S větší obezřetností by v pátek ráno měli řidiči počítat při cestě po Šumpersku. Podle správců cest zde hrozí nebezpečí namrzání vozovek

Konec roku ve znamení až 8 °C

Další nárůst teplot přinese závěr prosince – nejvyšší odpolední teploty se budou postupně zastavovat na 2 až 8 °C a ani nejnižší ranní teploty nebudou klesat pod bod mrazu – pohybovat se budou nejčastěji mezi 5 až 1 °C. Zatímco v pondělí bude převládat velká oblačnost s deštěm nebo přeháňkami, od 700 m se sněžením, od úterý bude oblačnosti i srážek méně. O Silvestrovské noci budou teploty pod bod mrazu klesat pouze v horských oblastech, jinak se budou pohybovat mezi 5 až 1 °C.

Fotogalerie
33 fotografií