V pátek bude oblačno až zataženo, od západu místy déšť se sněhem nebo déšť, od 400 m sněžení. Zpočátku dne může být v Čechách přechodně i skoro jasno a mrznoucí mlhy. V ranních minimech bude teplota klesat k -1 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty se zastaví na 0 až 4 °C, na severovýchodě území bude až 6 °C. Foukat bude mírný až čerstvý jihovýchodní vítr s nárazy o rychlosti kolem 50 km/h.

Video
Video se připravuje ...

Počasí Dagmar Honsová

Víkend ve znamení jarních teplot

V sobotu ráno se můžeme místy probudit do bílé krajiny – během noci bude zejména v Čechách sněžit, během dne ale očekáváme v nižších nadmořských výškách déšť, od 400 m nad mořem mokrý těžký sníh. Jinak bude oblačno až zataženo. Noční teploty budou klesat na 2 až -2 °C. Pozor tak na náledí. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 3 až 7 °C. Foukat bude čerstvý západní vítr o rychlosti 55 km/h, na horách až kolem 70 km/h.

Sledujte příchod sněžení na radaru Blesku

V neděli bude převážně zataženo, na většině území déšť. Noční teploty zůstanou nad bodem mrazu - na 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C. Foukat bude čerstvý jihozápadní vítr o rychlosti kolem 50 km/h.

Lucie noci upije

Sv. Lucie noci upije a na dni nepřidá. Tato jedna z nejznámějších prosincových pranostik připadá na 13. prosince, a i přesto, že ji všichni známe a s radostí používáme, v dnešní době neplatí. Vznikla totiž ještě před změnou gregoriánského kalendáře v 16. století. Tehdy zimní slunovrat připadal na období kolem 13. prosince. Slunce vychází v 7:55 hodin a zapadá v 15:53 hodin. Pátek třináctého bude zátěžový z pohledu počasí pro meteosenzitivní jedince – zpočátku dne očekáváme silný pokles tlaku vzduchu, během dne mírný vzestup.

Větrný konec týdne nad starým kontinentem

Hluboká tlaková níže nad severozápadní a západní Evropou přinese větrný konec týdne nejen k nám. Foukat bude také nad Velkou Británií – v Irsku se nárazy větru zastaví až na 100 km/h a ve Francii – tam se očekávají nárazy větru o rychlosti do 90 km/h. V zemích Beneluxu, Dánsku a v Německu – nárazy větru dosáhnou rychlosti až kolem 90 km/h. Větrno bude v pátek také ve Španělsku a Itálii. Tato tlaková níže přinesla už v úterý nad Island sílu větru 257 km/h, a to na horské stanici Skálafell. V Reykjavíku dosáhl vítr v nárazech rychlosti 120 km/h.

Předvánoční týden ve znamení inverze

Předvánoční týden bude ve znamení inverzního charakteru počasí – v nížinách očekáváme převážně zataženo s nízkou oblačností a mlhavo, na horách a ojediněle i jinde skoro jasno. Od jihozápadu, postupně od jihu,

Do Česka dorazí mrazy, přidá se i sněžení.
Autor: Blesk:David Malik
k nám bude proudit teplý vzduch, a to zejména ve vyšších vrstvách atmosféry, takže teploty budou vysoko. V ranních minimech nejčastěji naměříme 5 až 0 °C, v odpoledních maximech bude 5 až 10 °C. Také v horských oblastech se budou teploty pohybovat nad bodem mrazu, takže podmínky pro umělé zasněžování nebudou dobré.

Fotogalerie
54 fotografií