Na silnicích nižších tříd na Orlickoústecku v Pardubickém kraji zůstává ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Opatrní musejí být řidiči zejména v okolí Žamberku a Lanškrouna. Ujetý sníh leží i na silnici první třídy číslo 11 přes Suchý vrch. Ostatní silnice v Pardubickém kraji byly dnes ráno většinou vlhké či suché. Vyplývá to z informací silničářů a meteorologů v kraji.

Teploty se ráno v Pardubickém kraji pohybovaly od minus jednoho do minus pěti stupňů Celsia. Přes den by mělo být zataženo až oblačno, ojediněle se slabým sněžením. Teploty by se měly pohybovat od minus tří stupňů do nuly, na horách má být kolem nuly.

V Krkonoších i Orlických horách buďte opatrní

Na silnicích ve vyšších polohách Královéhradeckého kraje leží vrstva ujetého sněhu. Opatrní musejí být řidiči zejména v Orlických horách a v Krkonoších. Pozor si musejí dát hlavně na silnici na Pomezní Boudy na hřebenech Krkonoš. Teploty na horách v noci na neděli klesly k minus deseti stupňům Celsia, zjistila ČTK u silničářů.

Meteorologové na neděli v Královéhradeckém kraji předpovídají zataženo až oblačno, ojediněle se slabým sněžením. Postupně má od západu přijít polojasno až skoro jasno. Teploty by se přes den měly pohybovat od minus tří stupňů do nuly, na horách má být kolem nuly.

Kde teď v Česku sněží, nebo prší? Podívejte se na radar Blesku

Teploty v Libereckém kraji se ráno pohybují od minus deseti do minus čtyř stupňů. Většinou je oblačno až zataženo, ale nesněží. Fouká jen slabý proměnlivý vítr. Přes den by se podle meteorologů mělo postupně vyjasňovat, teploty se ale udrží pod nulou. V horách může být až minus šest. Ochlazení využívají v horských střediscích, kde naplno jedou sněhová děla.

V Ústeckém kraji se ráno pohybují teploty od minus šesti do minus dvou stupňů, v Krušných horách klesly až k minus devíti. Většinou je oblačno a bez srážek. Přes den by mělo být až polojasno a teploty se podle meteorologů mohou dostat až těsně nad nulu. Rozptylové podmínky mohou být mírně nepříznivé.

Moravskoslezské silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností

Silnice v Moravskoslezském kraji jsou sjízdné, ale na většině z nich musí dbát řidiči zvýšené opatrnosti. Silnice jsou většinou po chemickém ošetření mokré. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Silnice I/56 v Beskydech je mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku nadále uzavřena pro nákladní vozy těžší 12 tun. Vede kolem přehrady s pitnou vodou Šance a silničáři ji nemohou ošetřovat chemicky. Ostatní silnice na Frýdecko-Místecku jsou většinou mokré po chemickém ošetření.

Stejně je tomu i u silnic první třídy na Bruntálsku, na silnicích nižších tříd zejména výše v Jeseníkách je ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Na Opavsku jsou na silnicích nižších tříd ve vyšších polohách zbytky rozbředlého sněhu kryté posypem a ojediněle se tam tvoří sněhové jazyky. Na Karvinsku jsou silnice holé, suché a vymrzlé.

Podle předpovědi meteorologů sice v kraji bude zataženo až oblačno, sněžení se ale dá očekávat jen místy a slabé. Teploty se budou pohybovat kolem nuly, na horách pod nulou.

Na silnicích Vysočiny je místy sníh, na Žďársku vyjelo 20 sypačů

Na Vysočině zůstal po sněhových přeháňkách místy ujetý sníh posypaný drtí na silnicích nižších tříd. Sypače jezdily v noci na dnešek převážně na Žďársku. Solené hlavní tahy jsou převážně suché a vymrzlé, řekl ČTK dispečer krajské správy a údržby Aleš Hubený. V Jihočeském kraji nejsou podle silničářů hlášené žádné problémy se sjízdností.

Na Žďársku během noci vyjelo 20 sypačů. Ujetý sníh může být na Vysočině i na dalších úsecích nesolených vozovek. „Nic závažného se na silnicích neděje, ale je potřeba dbát zvýšené opatrnosti,“ uvedl dispečer.

Teploty se na Vysočině ráno držely tři až čtyři stupně pod nulou. Podle meteorologů může ojediněle sněžit i přes den. Odpolední teploty se v tomto kraji budou pohybovat nejvýše mezi minus dvěma až jedním stupněm Celsia.

I v Jihočeském kraji ráno mrzlo, na Churáňově byl podle Českého hydrometeorologického ústavu desetistupňový mráz. Během dne tam bude oblačnosti ubývat, nejvyšší denní teploty budou od minus tří stupňů Celsia do nuly.

Na rozbředlý sníh dejte pozor i v Olomouckém kraji

Na silnicích ve vyšších polohách Olomouckého kraje jsou ráno zbytky rozbředlého sněhu. Silniční komunikace tam jsou po sněhových přeháňkách sjízdné se zvýšenou opatrností. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Rozbředlý sníh pokrývá hlavní silniční tahy i komunikace druhé a třetí třídy v horských okresech Jeseník a Šumperk. Na méně důležitých silnicích je vrstva ujetého sněhu s posypem. Na Šumpersku a Jesenicku si řidiči musí dát pozor také na silný vítr.

Zbytky rozbředlého sněhu jsou rovněž na některých silnicích ve vyšších polohách Olomoucka a Prostějovska, kde je ráno na místě také zvýšená opatrnost. Na Přerovsku jsou silnice zpravidla holé a mokré.

Fotogalerie
6 fotografií