Silnice v Moravskoslezském kraji jsou sjízdné, ale na některých musí být řidiči více opatrní. Pozor musí dávat hlavně v kopcích, kde jsou zbytky sněhu. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Na Frýdecko-Místecku jsou silnice nižších tříd mokré po chemickém ošetření, na některých je ale v horách ujetá vrstva sněhu krytá posypem. To platí i o silnici I/56, která je důležitou spojnicí na Slovensko. Vede ale v Beskydech kolem přehrady s pitnou vodou Šance, a tak tam silničáři nemohou solit. Silnice může být kluzká a kamiony tam často mají problémy, proto tam nyní mezi obcí Ostravice a osadou Hlavatá patřící k obci Bílá platí zákaz vjezdu pro nákladní vozy těžší 12 tun.

Ujetá vrstva sněhu krytá posypem je také na silnicích nižších tříd v oblasti Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku. Na Opavsku jsou silnice nižších tříd holé, suché a vymrzlé, ale ve vyšších polohách jsou vlhké nebo na nich jsou posypané zbytky rozbředlého nebo zajetého sněhu.

Podle předpovědi meteorologů se v kraji dá čekat ojediněle slabé sněžení nebo mrznoucí mrholení. Teploty by se měly pohybovat většinou těsně nad nulou.

Na Šumpersku a Jesenicku buďte obezřetní

Se zbytky rozbředlého sněhu či vrstvou zledovatělého sněhu krytou posypem musejí počítat řidiči při jízdě na severu Olomouckého kraje. Obezřetnost je na místě ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka a to i na hlavních tazích. Ostatní silnice v kraji jsou většinou sjízdné bez větších omezení, vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Na Jesenicku nabádají správci cest ke zvýšené opatrnosti na vozovkách udržovaných inertně, leží na nich slabá zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Ostatní vozovky v okrese jsou sjízdné bez větších problémů.

Na Šumpersku na silnicích prvních tříd leží zbytky rozbředlého sněhu. Na vozovkách udržovaných inertně leží od středních poloh ujetá vrstva sněhu krytá posypem, uvádí ŘSD. Cesty jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, v regionu mrholí a místy panuje mlha.

Po chemickém ošetření jsou i silnice ve vyšších polohách Olomoucka na Šternbersku, tam správci cest upozorňují na sněhové přeháňky. Ostatní vozovky v kraji jsou holé a sjízdné bez omezení. Teploty v kraji se pohybují pod nulou, nejchladněji hlásí Šternbersko a to až osm stupňů pod nulou.

Ledovka v Krkonoších

Na některých horských silnicích v Královéhradeckém kraji leží vrstva ujetého místy zledovatělého sněhu. Řidiči by měli být zvláště opatrní na silnici na Pomezní Boudy v Krkonoších, ve vyšších partiích Orlických hor a na vedlejších silnicích v oblasti CHKO Broumovsko. Ráno v hradeckém kraji mrzlo, vyplynulo z hlášení Ředitelství silnic a dálnic.

Nejčastěji bylo v regionu zataženo až oblačno, teploty od minus pěti do minus dvou stupňů Celsia.

Meteorologové pro Královéhradecký kraj předpovídají zataženo až oblačno, postupně oblačno až polojasno. Nejvyšší denní teploty budou od minus jednoho do plus dvou stupňů Celsia, v 1000 metrech na horách postupně kolem šesti stupňů nad nulou. Na horách by měl vát silný vítr s nárazy až 65 kilometrů v hodině.

Kde teď v Česku sněží, nebo prší? Podívejte se na radar Blesku

Od středních poloh v Pardubickém kraji se na silnicích druhých a třetích tříd mohou vyskytovat lokální námrazy nebo zledovatělá vrstva sněhu posypaná intertní směsí. Vyplývá to z informací krajských cestářů.

Lokální námrazy mohou být na Hlinecku. Na zledovatělou vrstvu sněhu upozorňují silničáři v regionu Lanškrouna a Žamberka na Orlickoústecku. Přes Suchý vrch na I/11 je sněhová vrstva sněhu s inertní směsí.

V kraji fouká mírný vítr. Většinou je zataženo nebo oblačno. Teploty klesly na minus šest až minus dva stupně Celsia.

Lokální námrazy na Zlínsku

Silnice na Vsetínsku mohou místy namrzat. Po chemickém ošetření jsou většinou mokré a sjízdné se zvýšenou opatrností. V ostatních částech Zlínského kraje jsou vozovky převážně holé, suché a sjízdné bez omezení. Vyplývá z aktuálních údajů zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

V kraji je nejčastěji polojasno až oblačno, místy fouká slabý vítr. Teploty se ráno pohybovaly od minus sedmi do minus dvou stupňů Celsia. Odpolední maxima by podle předpovědi měla dosáhnout plus dvou stupňů Celsia. Přes den by mělo být oblačno až polojasno, zpočátku místy i skoro zataženo. Vát bude slabý vítr jižních směrů.

Fotogalerie
5 fotografií