V neděli ráno se tlak vzduchu pohyboval od 1040 hPa na Zlínsku po 1043 hPa na Chebsku, což jsou nejvyšší hodnoty od letošního února – to se tlak dostal až na 1046 hPa. Vůbec nejvyšší tlak vzduchu na našem území byl naměřen 23. ledna 1907 v Brně, tehdy tam tlak vystoupil na 1050,3 hPa. 

V oblasti vysokého tlaku vzduchu, která přinese suché a převážně slunečné počasí, se bude naše území nacházet po celý nový pracovní týden. Kvůli malé oblačnosti budou teploty po ránu i v nížinách klesat až k -8 °C. Tlak vzduchu ale bude postupně klesat. Průměrný tlak vzduchu se v Česku pohybuje na 1013,25 hPa.

Vysoký tlak vzduchu nás naplňuje energií i pracovním elánem

Rychlý nárůst tlaku vzduchu (za posledních 24 hodin až o 16 hPa) pocítili meteosenzitivní jedinci většinou bolestí zad, zubů, jizev nebo zhoršeným spánkem.

Jinak ale vysoký tlak vzduchu na náš organismus většinou působí velmi příznivě: jsme plní energie, bolesti hlavy nebo migrény se vyskytují pouze ojediněle, zvyšuje se pracovní výkonnost i koncentrace. Studená rána a s tím spojené rychlé přechody mezi vyhřátým prostředím a venkovním prostředím jsou zátěžová pro starší skupinu obyvatel s horším termoregulačním systémem, jedince s angínou pectoris a kardiaky.

Výrazný pokles tlaku vzduchu přinese příští víkend, ten může negativně působit na jedince s nízkým krevním tlakem vzduchu. Projevit se u nich může bolestí hlavy až migrénou a malátností.