Citelně se začalo ochlazovat už během pátečního dne – to teploty kulminovaly většinou těsně před pravým polednem a večer klesaly pod bod mrazu. Například v Žatci bylo v pravé poledne 9 °C, v 19 hodin teplota klesla na 0 °C a v sobotou v 7 hodin ráno bylo -9 °C. Navíc začal zesilovat mírný severovýchodní vítr na čerstvý, který výrazně snižoval naši pocitovou teplotu. Takto výrazné teplotní skoky u nás v tomto období nicméně nejsou nic neobvyklého.

Studené severovýchodní proudění bude během dnešního dne slábnout, i tak ale přinese nedělní ráno na celém našem území mrazy.  V odpoledních maximech ovšem naměříme až 7 °C. Příští pracovní týden pak postupně přinese v odpoledních maximech teploty až kolem 16 °C a budeme si užívat nejteplejší závěr února od roku 2008.

Mráz, ale nejvyšší tlak vzduchu od roku 2006

Zatímco teploty vzduchu během pátečního odpoledne a noci na sobotu rychle klesaly, tlak vzduchu zaznamenával silný vzestup – z 1025 hPa se do sobotního rána dostal na vysoké hodnoty 1045 až 1046,8 hPa, tedy nejvyšší hodnoty od ledna 2006. Vůbec nejvyšší tlak vzduchu byl naměřen na našem území 23. ledna 1907 v Brně a dosahoval 1050,3 hPa.

Vysoký tlak vzduchu působí na náš organismus příznivě, hůře snášíme jeho náhlé změny – zejména meteosenzitivní skupina obyvatel může pocítit zvýšenou únavu nebo sníženou koncentraci.  

Video
Video se připravuje ...

Víkendové počasí: Přituhne, ale sluníčko se chovávat nebude Dagmar Honsová, Aleš Brunclík