Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí od dnešních 20:00 do pondělních 10:00 pro většinu krajů. Netýká se pouze Moravskoslezského, Olomouckého, Zlínského a části Jihomoravského a Pardubického kraje a regionu kolem Kostelce nad Orlicí v Královéhradeckém kraji.

Sledujte srážky na radaru Blesku

Meteorologové v souvislosti s ledovkou lidem doporučují, aby chodili velmi opatrně, přičemž ti starší nebo méně mobilní by měli pohyb venku raději omezit. Řidiči mají sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy.

Námraza hrozí také v Krkonoších

Varování před ledovkou a náledím vydala i horská služba, platí pro celé Krkonoše. V nejvyšších českých horách stále platí první, tedy nejnižší stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice, vyplynulo z dopoledního hlášení krkonošské horské služby.

V neděli dopoledne bylo na hřebenech Krkonoš slunečno, teploty se pohybovaly několik stupňů Celsia nad nulou. I na Sněžce se teplota držela těsně nad bodem mrazu a podle hlášení polské horské služby ji pokrývalo 16 centimetrů sněhu. Výrazně chladněji bylo v níže položených lokalitách, například v Trutnově byly dopoledne při zatažené obloze tři stupně pod nulou.

Na hřebenech Krkonoš nyní leží 20 až 50 centimetrů sněhu. „Za poslední sněžení napadlo na ledovou krustu pět centimetrů sněhu. Sníh padal za severního až severozápadního větru a na závětrných svazích a žlabech je ho uloženo větší množství. Zde se mohou tvořit desky z navátého sněhu,“ uvedl lavinový specialista Robert Dlouhý. Uvolnění laviny je podle něj možné jen při velkém dodatečném zatížení, a to jen ojediněle ve velmi strmém extrémním terénu.

Fotogalerie
63 fotografií