„Na hřebenech Krkonoš je nyní 35 až 70 centimetrů sněhu,“ uvedl lavinový specialista Horské služby Krkonoše Robert Dlouhý. V Jeseníkách platí od minulého týdne také druhý lavinový stupeň. Při druhém lavinovém stupni jsou podmínky pro túry převážně bezpečné.

„Sníh napadl na tvrdou krustu, za působení silného větru. Na závětrných svazích a žlabech je ho uloženo větší množství. Zde se mohou tvořit desky z navátého sněhu,“ uvedl Dlouhý.

Sledujte srážky na radaru Blesku

Uvolnění laviny je podle něj možné jen při velkém dodatečném zatížení, a to jen ojediněle ve velmi strmém extrémním terénu. Případná lavina by se měla většinou zastavit ještě na svahu.

Další sněžení ve vyšších polohách

Na středu ČHMÚ pro Českou republiku předpovídá proměnlivou velkou oblačnost. „Na horách místy, jinde ojediněle sněžení nebo sněhové přeháňky, v polohách pod 400 m i srážky dešťové. Nejvyšší teploty 2 až 6 °C, v 1000 m na horách kolem -2 °C. Mírný, přechodně čerstvý západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s,“ vzkázali meteorologové.

Na horách tak hrozí místy tvorba sněhových jazyků. Sněžit by přitom mělo ve vyšších polohách v noci na čtvrtek. „Oblačno až zataženo, místy, zejména na horách sněhové přeháňky, pod 400 m i dešťové,“ uvádí ČHMÚ.

Ve čtvrtek ojediněle i náledí

Ve čtvrtek se pak ojediněle může tvořit na různých místech v Česku náledí, na horách pak opět sněhové jazyky.

Předpověď pro čtvrtek zní: „Oblačno až zataženo, na severu a severovýchodě občas déšť, nad 500 m sněžení. Jinde déšť jen místy. Později večer v Čechách od západu občas déšť. Nejvyšší teploty 4 až 8 °C, na severu a severovýchodě místy kolem 3 °C, v 1000 m na horách kolem 0 °C, na Šumavě a v Krušných horách až 3 °C.“

Lavinové lokality

Na hřebenové Luční boudě leží 63 centimetrů sněhu. Dnes byla na Luční boudě silná mlha a teplota klesla k minus sedmi stupňům Celsia.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.

Lavinové nebezpečí bylo v Krkonoších v nynější zimní sezoně poprvé vyhlášeno 16. prosince. S výjimkou jednoho týdne v první polovině ledna dosud platil stále první lavinový stupeň.

Poslední obětí laviny v Krkonoších se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé Studniční jámy osmadvacetiletý skialpinista. Před ním lavina v Krkonoších zabila na konci prosince 2008 šestatřicetiletou skialpinistku, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.

Video
Video se připravuje ...

Turistky v Tatrách nedaly na varování a zavalila je lavina. tv JOJ

Fotogalerie
25 fotografií