V Česku jsou zimní bouřky poměrně raritou a vyskytují se nejčastěji na přechodu studených front. Jejich poslední záznam je z 3. února 2019, za zmínku stojí i bouřka z 22. prosince 2018. Nejedná se však o jev, se kterým se můžeme setkat jen v posledních letech. V kronikách najdeme, že např. v roce 1517, 28. ledna se vyskytla zimní bouřka, doprovázená i krupobitím a silným větrem. Bouřky v úterý hlásí také Německo a Rakousko.

Ve Středočeském kraji bylo v úterý kvůli poruchám způsobeným silným větrem bez elektřiny asi 15.000 domácností. Před 16:00 se podařilo řadu poruch odstranit a bez proudu zůstává asi 6000 odběrných míst. ČEZ nyní eviduje v kraji 14 poruch na vedení vysokého napětí. Nejhorší situace je kolem Prahy, na Benešovsku, Nymbursku a Kolínsku. „Přehnal se silný vítr, popadaly stromy do vedení. Jsme v terénu, pracujeme na obnovení dodávky elektřiny,“ řekla ČTK mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Sledujte srážky a sněžení na radaru Blesku

 

Ve středu a ve čtvrtek očekáváme slabé sněžení od středních poloh

Během středy bude do Česka proudit chladný a vlhký vzduch – hranice sněžení se bude pohybovat kolem 400 m nad mořem. V nížinách bude pršet nebo bude vypadávat déšť se sněhem. Nicméně srážky se budou mimo horské oblasti vyskytovat pouze ojediněle tj. do 30 % území.

Ve čtvrtek se během dne bude hranice sněžení zvyšovat a postupně bude padat sníh pouze na horách. V kombinaci s čerstvým větrem očekáváme na horách tvorbu sněhových jazyků. O víkendu bude pršet i na horách – teploty se zastaví až na 12 °C. Začátek jarních prázdnin tak bude startovat s nejnižší výškou sněhové pokrývky od roku 2014.

 

Fotogalerie
45 fotografií