Také páteční nejvyšší odpolední teploty vystoupí vysoko – v odpoledních maximech v Čechách naměříme až 10 °C. Jinak bude oblačno až polojasno, odpoledne od severozápadu očekáváme další přibývání oblačnosti a na severozápadě a západě území, místy s deštěm. Noční teploty se budou pohybovat mezi 5 až 1 °C, na východě budou klesat k -3 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C, na východě území bude chladněji s teplotami na 2 až 6 °C.

Aktuální pohyb mraků sledujte na radaru Blesku

I tak to ale budou teploty nadprůměrné – vloni touto dobou nejvyšší odpolední teploty zpravidla nevystupovaly nad bod mrazu. V roce 2013 naopak stoupaly až na 14 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

O víkendu se těšte na sluníčko

Po pátečním přechodu slabé studené fronty se do Česka nasune oblast vysokého tlaku vzduchu, která slibuje na víkend zmenšenou oblačnost. Díky malé oblačnosti budou nedělní nejnižší ranní teploty klesat až k -6 °C.

V sobotu bude zpočátku dne oblačno až zataženo, občas přeháňky, na horách sněhové. Během dne bude docházet k ubývání oblačnosti na polojasno, postupně až na skoro jasno. Noční teploty budou klesat na 2 až -2 °C, místy klesnou až na -4 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí ke 3 až 7 °C. Foukat bude mírný západní vítr o rychlosti do 20 km/h.

V neděli bude většinou polojasno, po ránu se budou ojediněle držet mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost. Noční teploty klesnou na 0 až -4 °C, ojediněle až k -6 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 3 až 7 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Páteční polostínové zatmění Měsíce

V pátek očekáváme polostínové zatmění Měsíce, jehož pozorování bude nejlepší kolem 20. hodiny. Maximální zatmění Měsíce nastane ve 20 hod 09 min 59 s SEČ. V tu dobu bude ale počasí v Česku pod vlivem studené fronty, která přinese frontální oblačnosti a srážky zejména na sever a severozápad území. Na severní Moravě se bude držet nízká oblačnost. Naopak v jižní polovině území by mělo být pozorování velmi příjemné – převládat tam bude jasno nebo polojasno.

Nadprůměrné teploty budou pokračovat

Nadprůměrné teploty přinese také další pracovní týden – v pondělí přes Česko přejde slabá studená fronta, hned po jejím přechodu se ale opět obnoví vliv vysokého tlaku vzduchu, který slibuje zmenšenou oblačnost. Po ránu a dopoledne se budou místy tvořit mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost, která se postupně místy udrží po celý den. Při slunečné obloze se ale budou nejvyšší odpolední teploty zastavovat až na 8 °C. Po ránu bude teplota klesat k 3 až -1 °C, při celonočním vyjasnění očekáváme až -4 °C.

Klady a zápory teplého ledna

Na celodenní mrazy a sněžení v nížinách to nevypadá ani ve druhé lednové dekádě. I nadále bude převládat teplotně nadprůměrný charakter počasí. To má své klady, ale také zápory. Mezi klady patří například ekonomická úspora za topení nebo za ošetření silnic silničáři, dále nám počasí umožňuje více času trávit venku – více se hýbeme, což je dobré pro naši kondičku. Při procházkách se psy se na chodnících ve městech nesetkáváme se solí.

Teplá zima má ale také své záporné stránky – rychleji se šíří respirační onemocnění i chřipky, nepromrzne dostatečně půda a přezimuje více škůdců, málo sněhu nejen na horách, ale i v nížinách – nedojde k doplnění stavu podzemních vod, nemůžeme jít bruslit na zamrzlý rybník. 

Fotogalerie
20 fotografií