Průměrný tlak vzduchu se v Česku pohybuje na 1013,25 hPa. Vůbec nejvyšší tlak vzduchu byl na území Česka naměřen v lednu v roce 1907, tehdy se jeho hodnota zastavila až na 1057,2 hPa.

Mohutná tlaková výše Ekart přináší vysoký tlak vzduchu do celé severozápadní a západní Evropy. Ještě vyšší hodnoty tlaku vzduchu dnes očekávají nad Velkou Británií a v zemích Beneluxu. Tam se jeho hodnoty zastaví až na 1050 hPa. Zejména v Zemích Beneluxu budou překročeny i dosavadní rekordy.

Rána přinesou až -10 °C

Kolem tlakové výše bude do Česka proudit teplejší vzduch od jihozápadu a to zejména ve vyšších vrstvách atmosféry, takže během pracovního týdne budeme převážně skloňovat inverzi. Tj. na horách a během dne místy i v nížinách bude polojasno nebo jasno, jinak zataženo nízkou oblačností a mlhavo.

Od oblačnosti se budou odvíjet také teploty – studená budou rána – minima budou klesat na -3 až -8 °C, ojediněle při malé oblačnosti až k -10 °C. Odpolední teploty se při nízké oblačnosti budou držet kolem nuly, při slunečné obloze naměříme až 5 °C.

Pozor na prudké přechody z tepla do zimy

„Očekáváme přechod studené fronty, který může znamenat zvýšení zátěže pro osoby s nemocemi dýchacího ústrojí a kardiaky, zejména s anginou pectoris,“ uvedli odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Chladno s teplotami pod bodem mrazu může negativně působit na jedince se zvýšeným krevním tlakem a s anginou pectoris, u nichž se nedoporučují prudké přechody z vyhřátého prostředí do venkovního prostoru, zejména v ranních hodinách. Jmenované rizikové skupiny by se měly vyvarovat zvýšené fyzické a psychické zátěže a věnovat pozornost aktuálnímu zdravotnímu stavu,“ dodali meteorologové.

Letošní zima je na sníh nejchudší od roku 2011/2012

I přes to, že o víkendu napadlo na vrcholcích Jeseníků a Beskyd i přes 15 centimetrů sněhu, je letošní zima na sníh zatím chudá. Podobně chudé zimy na sníh ale najdeme i v 19. století, například v letech 1898/99 nebo 1897/98.

Naopak v zimě 2004/2005 leželo na Labské boudě až 345 cm sněhu. Kvůli inverznímu charakteru počasí během pracovního týdne mnoho nového sněhu na horách neočekáváme – pouze ve středu se může slabé sněžení vyskytnout na slabé studené frontě. 

Fotogalerie
21 fotografií