Dálnice D1 mezi 90. a 120. kilometrem může být kluzká, okolo Jihlavy na 115. kilometru jsou řidiči varovaní před náledím. Vyplývá to z údajů na webu Ředitelství silnic a dálnic.

Podle dispečinku krajské správy silnic v kraji přes noc sněžilo, venku byly desítky sypačů. Na silnicích uvízlo několik kamionů, po ránu ale problémy se sjízdností silničáři nezaznamenali.

Sněhové přeháňky sledujte na radaru Blesku

Sněžilo už v neděli vpodvečer. „Venku bylo asi 90 sypačů, jelikož sněžilo i v noci, začaly znovu jezdit asi ve 2:00. Sem tam nějaký kamion v noci někde klouzal, ale teď už to jezdí,“ řekl dispečer. Přes den bude na Vysočině zataženo, sněhových přeháněk ale bude podle meteorologů ubývat. Večer se může tvořit mlha.

Sněžení i v nižších polohách

Na pondělí meteorologové z ČHMÚ předpovídají pro ČR, že bude „oblačno až zataženo, ojediněle na jihu území zpočátku místy sněžení, v polohách pod 300 m i déšť se sněhem“.

„Během dne místy ubývání oblačnosti a večer tvorba mlh. Nejvyšší teploty 0 až +4 °C, v 1000 m na horách kolem -2 °C. Slabý severní, postupně proměnlivý vítr do 4 m/s,“ stojí v aktuální předpovědi. 

Náledí na jižní Moravě

Ve vyšších polohách Jihomoravského kraje musejí řidiči dnes ráno počítat s rizikem náledí. Po víkendovém sněžení a následné rychlé oblevě se noční teploty pohybovaly kolem nuly, místy mrzne. Před náledím varují silničáři například na Vyškovsku, Brněnsku nebo Blanensku, vyplývá z webu krajské správy silnic.

Do ulic ráno vyjely také sypače městské společnosti Brněnské komunikace. „Na zásahu se podílelo všech 21 posypových vozů, které spotřebovaly 85 tun posypového materiálu. Komunikace v naší správě jsou nyní po provedeném chemickém posypu holé a mokré,“ uvedl provozní ředitel Jan Klištinec.

O víkendu, kdy na jižní Moravě sněžilo místy teprve podruhé za letošní zimu, se stalo 31 nehod. Devět lidí se lehce zranilo, nikdo nezemřel, uvedl policejní mluvčí Petr Zámečník.

Pardubicko sjízdé s opatrností

Ve výše položených oblastech Pardubického kraje leží na silnicích sníh. Většinou je po solení rozbředlý, někde i uježděný. Lokálně se může tvořit náledí, všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné, informují silničáři.

Opatrně by měli jezdit řidiči zvláště v okolí Hlinska, Skutče, Lanškrouna nebo Žamberka. S náledím musí počítat v Železných horách.

Náledí i mrznucí mlhy na jihu Čech

Náledí se na jihu Čech může tvořit lokálně po předchozím sněžení od dnešních 18:00. „Na neošetřených komunikacích hrozí problémy v dopravě a zvýšená nehodovost,“ uvedl ČHMÚ.

Lidé by se venku měli pohybovat opatrně, starší nebo méně pohybliví lidé by měli omezit vycházení ven.

Četné mrznoucí mlhy se budou objevovat od půlnoci, v úterý přes den se mohou přechodně rozpustit, ale v noci na středu se opět vytvoří. „Déletrvající mrznoucí mlhy mohou vést k tvorbě námrazy na komunikacích a nebezpečím smyku,“ dodali meteorologové.

Fotogalerie
42 fotografií