Na horách bude o víkendu trvale pršet

Díky sněžení v tomto týdnu na vrcholcích Šumavy letos poprvé leželo přes metr sněhu. Ten ale bude během víkendu rychle odtávat. Teplota v 1000 m na horách se bude pohybovat kolem 7 °C, očekáváme i trvalý déšť, kdy za víkend na horách spadne i přes 20 mm srážek. Index lyžování tak klesne na nejnižší možnou hodnotu.

Postup mraků sleduje na radaru Blesku

Příští týden přinese konečně sněžení

Také o víkendu budeme přepisovat tabulky teplotních rekordů – nejvyšší odpolední teploty se budou zastavovat až na 14 °C. Teplé proudění se po úterním přechodu studené fronty ale bude měnit na studený vzduch od severu, který ve druhé polovině příštího týdne přinese přechodně zimní počasí – po ránu bude teplota klesat až k -10 °C a ve středu očekáváme sněžení na většině území. Od začátku letošní zimy ležela sněhová pokrývka například v Praze pouze jeden den několik hodin.

Únor zimu nezachrání

Průběh letošní zimy je zatím teplotně výrazně nadprůměrný a suchý. A únor zřejmě teplotní řadu s nadprůměrnými teplotami prodlouží. Sice to neznamená, že se na přechodu studené fronty nevyskytne sněžení a teploty pod bodem mrazu, ale na výraznější trvalé mrazy to nevypadá. Srážkově by ale měl být únor bohatší než leden. Letošní zima se přiřadí k teplým zimám v posledních letech tj. 2013/2014 a 2006/2007.

Fotogalerie
13 fotografií