Na pět až deset stupňů dnes teploty vystoupaly na Šumavě, Jesenicku, ve Frýdlantském výběžku a na západě Karlovarského a Plzeňského kraje. Výjimečně teploty dosáhly i 13 až 14 stupňů. V Hejnicích v severních Čechách meteorologové naměřili 13,9 stupně, což byl teplotní rekord. Rekordy padly kromě Churáňova, Horské Kvildy a Hejnic také v Železné Rudě, Karlově Studánce, v Chebu nebo Aši.

Naopak na velké části Moravy a místy i v jižních Čechách zůstalo po celý den zataženo nízkou oblačností a teploty byly pod nulou. V Nedvězí na Svitavsku teplota klesla na čtyři stupně pod nulu.

Rekordy přepisovaly teploty i před Vánocemi nebo po Novém roce. Druhý den letošního roku padly rekordy na 20 stanicích, v Hejnicích bylo 13,5 stupně. Celý loňský rok byl mimořádně teplý a s průměrnou teplotou 9,5 stupně skončil jako druhý nejteplejší od roku 1961. Nejteplejší zůstal rok 2018. Většina měsíců loňského roku byla nadprůměrně teplá. Normální teplotu měly leden a září, pod normálem byl pouze květen. Prosinec byl podle informací meteorologů z tohoto týdne sedmý nejteplejší.

Lednové počasí zatím místo bruslení na zamrzlých rybnících vybízí podle meteorologů spíše k plavání. Nejteplejší voda je ve velkých a hlubokých přehradách. Na Slapech naměřili teplotu vody sedm stupňů Celsia, v Orlíku šest stupňů, přehrady Kamýk nad Vltavou a Vranov nad Dyjí mají pět stupňů Celsia. Hracholusky a Nechranice hlásí čtyři stupně, přehrada v Jablonci nad Nisou, Seč u Chrudimi a Letovice tři stupně. Na nule pak je voda v horské přehradě Bedřichov v Jizerských horách a v přehradě Labská ve Špindlerově Mlýně. Přehrady s teplotou vody nad čtyřmi stupni podle meteorologů nejsou zamrzlé. Teplota vody v řekách má většinou dva až pět stupňů, některé menší toky v horách mají teplotu od nuly do dvou stupňů.

Fotogalerie
31 fotografií