Silný vítr, mokrý sníh a sněhové jazyky ve středu mnohde zkomplikovaly dopravu. Silničáři měli přes noc na středu v terénu asi 110 sypačů. Hlavní tahy jsou po solení rozbředlé. Problémy se sjízdností měla časně ráno nákladní auta na silnici 34 na Havlíčkobrodsku.

„Jeli jsme s veškerou technikou, co máme. Jedničky jsou po chemii rozbředlé, na dvojkách a trojkách je ujetý sníh a dělají se závěje,“ řekl Roman Hubený, dispečer krajské správy silnic. Na několika silnicích museli v noci hasiči odstraňovat popadané stromy.

Problémy v dopravě se dají čekat i v noci na čtvrtek a ve čtvrtek ráno. Meteorologové předpovídají na většině území Česka mráz a teploty od -1°C do -5°C, výjimečně i -7°C.

Na kluzkých vozovkách se stalo několik dopravních nehod v Plzeňském, ale také třeba v Pardubikém kraji. Zapadlý čtyřicetitunový kamion museli ze závějí vyprostit hasiči v Moravské Třebové, ve Vysokém Mýtě na silnici směrem na Luži vytahovali zapadlý popelářský vůz. Převrácený sypač skončil po 1:00 v Nekoři na Orlickoústecku.

Sledujte srážky na radaru Blesku

Na ledovku i rozbředlý sníh si museli po vydatném sněžení dát pozor řidiči v Jeseníkách, kde napadlo několik centimetrů sněhu. Slabá vrstva rozbředlého sněhu byla také na některých silnicích ve vyšších polohách Olomoucka, Přerovska a Prostějovska.

Nebezpečná ledovka se vytvořila na silnici mezi Vápennou a Jeseníkem. Rizikový úsek měl délku 7,5 kilometru. Řidiči se tam museli dát pozor i na hluboký sníh.

V Jizerkách a Krkonoších napadlo až 20 centimetrů sněhu

V Libereckém kraji napadlo přes noc na středu až 20 centimetrů sněhu, nejvíc v Jizerských horách a Krkonoších. Těžký mokrý sníh ohýbal stromy, silný vítr tvořil v otevřených úsecích sněhové jazyky a závěje.

Spadlý strom mezi Desnou a Dolním Polubným v Jizerských horách přerušil ráno dopravu na frekventované železniční trati z Tanvaldu na Harrachov a dál do polské Sklářské Poreby. České dráhy tam zajišťovaly náhradní autobusovou dopravu. Kvůli popadaným stromům nabral více než třicetiminutové zpoždění také ranní vlak z Liberce na Semily společnosti Arriva.

Ústecko pod sněhem, kamiony zablokovaly tunel na D8

Místy až šest centimetrů sněhu napadlo v noci na středu v Ústeckém kraji. A ani zde se to neobešlo bez nehod.

Nehoda nákladního auta uzavřela silnici I/7 v úseku mezi Křímovem a Horou Svatého Šebestiána. Auto sjelo do příkopu, hasiči jej vyprošťovali. Silnice byla podle webu dopravních informací ŘSD zavřená celé dopoledne.

Na silnicích v Krušných horách si musí dát motoristé pozor nadále na sněhové jazyky, Cínovec na Teplicku hlásil nebezpečí námrazy.

něžení ráno zkomplikovalo situaci řidičům mířícím do Německa po dálnici D8. Na 82. kilometru uvízly kamiony, tunel ve směru do Německa byl zhruba dvě hodiny neprůjezdný.

První povodňový stupeň na čtyřech místech Zlínska

Na čtyřech místech Zlínského kraje platil ve středu ráno první povodňový stupeň, který označuje bdělost. Nad jeho hranici vystoupala hladina řeky Moravy v Kroměříži a Spytihněvi na Zlínsku, potoka Velká Stanovnice pod nádrží v Karolince na Vsetínsku a říčky Bystřičky nad stejnojmennou nádrží na Vsetínsku.

Výstraha před silným větrem platila pro část Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje.

Meteorologové v souvislosti s výstrahou pokaždé doporučují zajistit okna, dveře a odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, případně zabezpečit skleníky. Lidé by měli dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel.

Při horských túrách se doporučuje omezit pohyb zejména v hřebenových partiích. I v nížinách ovšem hrozí nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi. Vyskytnout se mohou i komplikace v dopravě nebo menší škody na budovách.

Tisíce domácnosti skončily bez proudu

Společnost ČEZ Distribuce ve středu ráno kolem 08:00 evidovala 15 000 odběratelů bez proudu. Kolem 18:00 počet odběrných míst bez elektřiny klesl na přibližně 2500. Nejvíce poruch bylo podle mluvčí společnosti ČEZ Soni Holingerové v Moravskosleszkém a Olomouckém kraji.

Společnost E.ON, která distribuuje elektřinu zejména v jižních Čechách a na jižní Moravě, evidovala kolem 18:00 přibližně 3350 domácností bez proudu. Nejhorší situace je podle mluvčí společnosti E.ON Martiny Slavíkové na Zlínsku. V okolí Slavičína, kde spadl strom na vedení, se bez elektřiny ocitlo asi 2600 domácností.

Jihomoravští hasiči 4. února 2020 od 8:15 zhruba do 11:00 vyjeli k sedmi desítkám událostí v souvislosti se silným větrem, především ke spadlým stromům. Stromy spadly i na auta, zatím ale nebyl nikdo zraněn. ČTK to řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Bez elektřiny je na Břeclavsku kvůli popadaným stromům asi 6200 domácností.
Autor: ČTK/Šálek Václav

Fotogalerie
33 fotografií