Do České republiky se podle meteorologů dostával teplý vzduch od jihozápadu a dál se oteploval při překonávání Šumavy. „Nejvyšší zaznamenané teploty tak byly dosahovány v Plzeňském, Jihočeském a částečně i Středočeském kraji, kde maxima vystupovala v průměru na 13 až 17 stupňů Celsia,“ sdělil Josef Hanzlík z ČHMÚ.

Překonávány byly dnes dosavadní rekordy pro 16. únor naměřené většinou v roce 1998, nebo loni. Třeba právě původní rekord ze stanice v Klatovech, která měří údaje už 106 let, pocházel z roku 1998. Dnešní teplota ho překonala o více než čtyři stupně.

Dnešní rekord z Českých Budějovic o hodnotě 17,2 stupně zase překonal o 1,3 stupně původní maximum zaznamenané loni. Na jihu Čech bylo dnes ale nejtepleji v Křemži na Českokrumlovsku, kde se odpoledne hodnota zastavila na 17,7 stupně. Jedná se o novou měřicí stanici, řekl ČTK František Vavruška z českobudějovické pobočky ČHMÚ.

Mimořádné teplo se dnes nevyhnulo ani horským oblastem. Třeba na šumavské stanici Kvilda-Perla v nadmořské výšce nad 1000 metrů nad mořem, která patří kvůli poloze v mrazové kotlině spíše k chladnějším místům, rtuť vystoupala až na 14,6 stupně nad nulou.

Teplo vydrží na jihozápadě Česka i v noci. „Vlivem větru a pokračujícímu přílivu teplého vzduchu bude dnešní noc nebývale teplá, zejména na jihozápadě území, kde by se minimální teploty měly pohybovat mezi 15 a deseti stupni,“ uvedl Hanzlík.

Také v pondělí pak v části republiky rtuť vystoupá přes den na deset až 15 stupňů. „Již několikátou teplou epizodu této zimy ukončí zítra (v pondělí) studená fronta, která vstoupí na západ našeho území v ranních hodinách a líně se bude posouvat v průběhu dne směrem k jihovýchodu. Další teplá epizoda je předpokládána opět na závěr příštího týdne,“ doplnil Hanzlík.

Fotogalerie
13 fotografií