První vydatnější sněžení letošní zimy i do nížin přinese tlaková níže Bianca, která bude přes Česko postupovat od západu.

Oblačnosti i srážek bude přibývat během čtvrtečního večera od západu a do pátečního rána může na Karlovarsku, Ústecku, Plzeňsku, v Jihočeském kraji a ve Středočeském kraji napadnout až 15 centimetrů sněhu. Sněžit bude na většině území – tam očekáváme výšku sněhové pokrývky od 1 do 5 centimetrů. Během noci bude zesilovat vítr a místy bude foukat čerstvý s nárazy o rychlosti kolem 55 km/h, tvořit se tak budou sněhové jazyky.

Sledujte radar Blesku

Sníh a silný vítr může způsobit škody

„Mokrý sníh může působit škody na stromech a lesním porostu, drátech elektrických vedení a výpadky v energetice,“ uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Řidiči směřující do hor by neměli zapomenout zimní výbavu.

Možné poškození stromů, případně menší škody na budovách hrozí podle ČHMÚ i od silného větru, který se mezi čtvrtečními 22:00 a pátečními 10:00 prožene Jihočeským, Plzeňským a Jihomoravským krajem a Vysočinou.

Sníh bude během pátečního dne odtávat

Na Moravě a ve Slezsku očekáváme sněžení ještě během pátečního rána a dopoledne, poté budou srážky ustávat také tam. V ranních minimech se budou teploty pohybovat v intervalu 1 až -3 °C, během dne ale budou stoupat na 2 až 6 °C, takže sněhová pokrývka bude už během dopoledních hodin odtávat.

Sobotní přechod dalšího frontálního systému přinese postupně déšť a sněžit bude pouze na vrcholcích hor. V příštím týdnu očekáváme občasné sněhové přeháňky od vyšších poloh.

Zima bez vpádu arktického vzduchu

Letošní zima se obešla bez jediného vpádu arktického vzduchu a bez sněhové pokrývky v nížinách (ta většinou roztávala po několika hodinách). Sněžení ze čtvrtka na pátek tak bude prvním významnějším sněžením.

Letošní zima se zřejmě do historie zařadí hned za extrémně teplou zimu 2006/2007. Naopak únor bude dosahovat prvních příček v síle větru a počtu větrných dnů. Také na srážky je letošní únor bohatý. 

Fotogalerie
31 fotografií