Pátek i poslední únorový týden bude převážně ve znamení velké oblačnosti, místy s přeháňkami nebo deštěm.

Sledujte radar Blesku

V pátek bude přes Česko postupovat studená fronta. Očekáváme oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, nad 500 m srážky sněhové. Ojediněle se mohou vyskytnout bouřky. Odpoledne bude docházet k ubývání oblačnosti a k ustávání srážek. Noční teploty budou klesat na 3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 3 až 7 °C. Zpočátku dne bude foukat mírný severozápadní vítr, který bude na frontě zesilovat a jeho nárazy se zastaví až na 70 km/h.

Video
Video se připravuje ...

Počasí na víkend Dagmar Honsová

Český hydrometeorologický ústav vydal na pátek výstrahu před silným větrem. Postupně bude platit pro celé území České republiky, podle toho, jak se bude vítr přesouvat. 

Do jedenácti hodin mají být připraveni na možné padání stromů a větví lidé v celé ČR a zejména pak v Praha, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji. 

Až do 14 hodin pak platí výstraha pro Královéhradecký a Pardubický kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a  Moravskoslezský kraj. 

V Beskydech kvůli chumelenici stojí kamiony

Horská služba Krkonoše kvůli snížené viditelnosti a silnému větru nedoporučuje v pátek hřebenové túry. Výstrahu vydala ráno. Na hřebenech Krkonoš vítr v nárazech dosahoval rychlosti až 90 kilometrů, uvedli zástupci krkonošské horské služby.

Podle polské horské služby bylo ráno na Sněžce sedm stupňů pod nulou, pocitová teplota okolo minus 15 stupňů a vítr v nárazech dosahoval rychlosti přes 135 km/h. Měl tedy sílu orkánu. Silný byl třeba i na Milešovce, kde rychlost činila 102 km/h.

Vítr foukal rovněž ve zbytku Královéhradeckého kraje. Na některých silnicích je ujetá, místy zledovatělá vrstva sněhu, vyplynulo z hlášení Ředitelství silnic a dálnic a meteorologů.

Komplikace způsobovalo počasí rovněž v Beskydech. Vysoko položená místa zasáhlo silné sněžení, které vyústilo v dopravní problémy. Jak uvedla Česká televize, na silnici z Horní Bečvy do Makova stály kamiony, které nemohly pokračovat v cestě. V oblasti hustě sněží. Po poledni byly v místě sice kolony aut, provoz však zastaven nebyl. 

Hasiči v Jihomoravském kraji v pátek od rána opět vyjíždějí k událostem v souvislosti se silným větrem, nejčastěji k popadaným stromům. Evidují kvůli tomu zatím tři desítky výjezdů. Vítr poškodil i střechy, uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Stejně tak na Pardubicku spadl strom na zaparkovaná auta.

Na víkend přibalte pláštěnku

V sobotu bude oblačno až zataženo, zejména a v severní polovině území místy přeháňky. Noční teploty budou klesat na 3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C. Foukat bude čerstvý jihozápadní vítr o rychlosti v nárazech kolem 55 km/h.

V neděli bude o poznání srážek více. Převládat bude velká oblačnost – oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami. Noc zůstane teplá – v minimech naměříme 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 8 až 12 °C. Foukat bude čerstvý západní vítr o rychlosti s nárazy 70 km/h.

I když se v neděli nejvyšší odpolední teploty sice zastaví až na 12 °C, naši pocitovou teplotu ale bude snižovat čerstvý vítr. Také poslední únorové dny přinesou teploty jako na klouzačce – v úterý bude teplota kulminovat na 15 °C, konec pracovního týdne přinese ochlazení až o deset stupňů a od středních poloh sněžení.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal na neděli kvůli větru výstrahu. Nejnižší stupeň nebezpečí bude trvat až do pondělí. Zejména na západě a jihu Čech může mít vítr v nárazech rychlost až 90 km/h, v dalších regionech nárazy dosáhnou 70 km/h. V posledních dvou týdnech je to už několikáté varování před silným větrem.

Pro kraje Jihočeský, Plzeňský a Karlovarský platí výstraha od nedělních 11:00, pro zbytek republiky od 16:00. V obou případech končí její platnost v pondělí v 08:00.

Závěr února přinese sněžení i do středních poloh

Zatímco počátek nového pracovního týdne přinese v odpoledních maximech teploty vysoko přes 10 °C – v úterý v maximech naměříme až 15 °C, po přechodu studené fronty se od středy začne ochlazovat – závěr února tak v maximech přinese teploty mezi 2 až 6 °C a od středních poloh sněžení.

I přes to, že víkend přinese do hor opět oblevu – teplota v 1000 m na horách se bude pohybovat nad bodem mrazu a bude pršet, lyžařská sezona ještě nekončí. Na sjezdovkách stále leží od 30 do 70 cm nejčastěji technického sněhu.

Fotogalerie
18 fotografií