Mrazy přinesla studená fronta, za kterou začal do Česka proudit studený vzduch. Velmi chladné počasí zažívá praktiky celá země. „Dnešní ranní teploty klesly na 0 až -5 °C, na horách na -5 až -10 °C, jen na jihu Moravy se pohybují kolem +1 °C,“ informoval na twitteru Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) s tím, že přes den by se teploty měly pohybovat kolem 2 až 6 stupňů Celsia.

S komplikacemi mohou v pondělí ráno počítat řidiči například v Libereckém kraji. Zbytky sněhu leží na silnicích hlavně v oblastech Jizerských hor a Krkonoš. Pozor by si měli dát řidiči kamionů mířící po silnici I/10 na hraniční přechod Harrachov-Jakuszyce, který jako jediný v Libereckém kraji zůstal otevřený pro nákladní dopravu.

Oblačnost i srážky sledujte na radaru Blesku

Na silnice v noci znovu vyjely sypače. „Techniku jsme měli připravenou,“ řekl ČTK Petr Šén ze společnosti Silnice LK, která zajišťuje údržbu krajských komunikací a také části hlavních tahů. Pozor by si podle něj ale měli dávat řidiči v místech, kde jsou ještě sněhové mantinely, vozovky tam mohou být kvůli odtávajícímu sněhu zledovatělé.

Pocitová teplota na Sněžce až -22 °C

Upozornění vydala rovněž Horská služba Krkonoše, varuje před náledím a ledovkou. Hlavně na hřebenech hor komplikuje pohyb místy vyfoukaný zledovatělý terén, který se střídá s navátým novým sněhem. Horská služba to uvedla na svém webu. V Krkonoších i nadále platí druhý mírný stupeň lavinového nebezpečí z pěti.

U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů bylo ráno zataženo, 12 stupňů pod nulou a vítr dosahoval rychlosti přes 43 km/h. V okolí je metr sněhu, z toho deset centimetrů nového. Ještě mrazivěji bylo na Sněžce, kde podle polské horské služby teplota ráno klesla na minus 13,8 stupně Celsia, pocitová teplota kvůli silnému větru byla téměř 22 stupňů pod nulou. Vítr dosahoval rychlosti přes 50 km/h.

Na hřebenech Krkonoš je nejčastěji 40 až 110 centimetrů sněhu, více ho je na závětrných svazích a žlabech v lavinových katastrech, kde se mohou vyskytnout laviny z navátého sněhu.

Horská služba: Lidé jsou v Krkonoších nezodpovědní

Přestože v ČR platí nouzový stav kvůli šíření koronaviru, lidí se pohybuje po Krkonoších nebývale hodně. Zimní sezona v Krkonoších kvůli vládním nařízením v souvislosti s šířením koronaviru skončila předčasně v polovině března, zavřít musela lyžařská střediska i další horské atrakce a služby.

Horská služba ČR i zdravotničtí záchranáři varují před nezodpovědným chováním v horách zvláště nyní, kdy platí nouzový stav. Nabádají návštěvníky hor, aby bezpodmínečně dodržovali vládou vyhlášená mimořádná opatření a zbytečně neriskovali. Zásahy záchranářů jsou totiž vzhledem k mimořádné situaci v zemi náročnější než kdykoliv jindy.

O víkendu v Obřím dole na úbočí Studniční hory utrpěl po pádu v extrémním terénu středně těžké zranění skialpinista, který lyžoval tam, kde neměl, v první zóně Krkonošského národního parku. Na místě zasahoval také vrtulník. Zásah označili záchranáři za náročný.

Fotogalerie
28 fotografií