Varování meteorologů před ledovkou platí od středečních 16:00 do čtvrtečních 09:00. Počítat s ledovkou mají obyvatelé Zlínského a Olomouckého kraje a lidé v okresech Moravská Třebová, Lanškroun a Žamberk v Pardubickém kraji a v okresech na severu a východě Jihomoravského kraje a na jihu a západě Moravskoslezského kraje.

Mráz v Česku: Pozor na silnicích

Po relativně teplém pondělí udeřily v noci na úterý mrazy. Teploty podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na mnoha místech spadly až k -8 stupňům Celsia, což způsobilo, že silnice po celém Česku jsou zledovatělé.

Pohyb mraků sledujte na radaru Blesku

Nejhorší situace panuje v Libereckém a Moravskoslezském kraji, ale pozor by si měli dát řidiči v celé zemi. V Královéhradeckem kraji a na Vsetínsku se na vozovkách vyskytuje zledovatělý sníh. 

Liberecký kraj: Mrznoucí mlhy

Silničáři v Libereckém kraji doporučují zvýšenou opatrnost, silnice jsou vlhké a místy se objevují mlhy, které mohou namrzat. Žádné vážné problémy na silnicích ale zatím podle policie hlášené nejsou.

Hlavní tahy v Libereckém kraji jsou většinou holé a vlhké po chemickém posypu. Na mostech a v otevřených úsecích ale mohou namrzat. Řidiči by si měli dát pozor také na silnicích nižších tříd, které silničáři nesolí. Hlavně v horských oblastech na nich může být zledovatělá vrstva ujetého sněhu.

Na Moravě museli silnici zavřít před kamiony

O něco horší situace panuje v Moravskoslezském kraji, silničáři tu také nabádají ke zvýšené opatrnosti. Některé vozovky mohou v úterý namrzat nebo na nich stále může být ujetý sníh, a to ve vyšších polohách. 

Na mostě na dálnici D1 na 366. kilometru musejí řidiči dávat pozor na námrazu. Většina komunikací je ale v regionu holá a sjízdná bez omezení. Na silnici I/56 v Beskydech v úseku mezi Ostravicí a osadou Hlavatá, patřící k obci Bílá, platí zákaz vjezdu pro nákladní vozy těžší 12 tun, protože silnice může být kluzká. Komunikace pro ně bývá v zimě uzavřená poměrně často, také nyní tam uzávěra platí již delší dobu.

Pouze s opatrností je možné vyrazit na silnice na Šumpersku. Důvodem je mrznoucí mrholení a místy i mlha, která snižuje viditelnost. Silnice jsou v Olomouckém kraji již většinou holé, správci silnici jen ošetřili chemicky. Pouze ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka leží na vozovkách ošetřovaných inertním materiálem sníh.

V oblasti Litovle jsou silnice mokré po chemickém ošetření, místy tam viditelnost komplikuje mlha, na Prostějovsku i Přerovsku jsou podle ŘSD v úterý ráno silnice sjízdné bez omezení.

Vsetínsko a Hradecko řeší zledovatělý sníh

Podobně ve Vsetínsku mohou v úterý ráno silnice místy namrzat, případně se na nich může tvořit náledí. Vozovky ve vyšších polohách navíc pokrývá mnohde ujetá zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Silnice v ostatních částech Zlínského kraje jsou většinou holé a suché, na Zlínsku vlhké. Také tam by měli motoristé jezdit opatrně. 

Zledovatělý sníh leží i na vozovkách nižších tříd v Královéhradeckém kraji. Řidiči by měli být opatrní zejména v Krkonoších, na Broumovsku, ve vyšších polohách okresu Jičín a v Orlických horách. Ojediněle by se v kraji v úterý mohly objevit mrznoucí mlhy. 

Silničář z Vysočiny: „Krásně to vymrzlo“

Stejně tak namrzají silnice v jižních Čechách. Někde se vyskytuje náledí, všechny komunikace jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. ČTK to v úterý řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Otakar Zich. Teploty se pohybují od minus osmi stupňů Celsia k nule.

„Prováděli jsme skoro ve všech okresech preventivní údržbu v noci, dnes k ránu. Teď na okrese České Budějovice kvůli lokálním náledím,“ řekl dispečer kolem 6:30.

Situace se nevyhnula ani Kraji Vysočina. Zde jsou silnice díky nízkým teplotám převážně holé a vymrzlé. Přes noc silničáři obnovovali hlavně posyp na úsecích silnic, kde se nesolí. Na nich také zůstává ujetý či zledovatělý sníh, nejvíc na Žďársku. Silnice jsou podle silničářů s opatrností sjízdné, vlhké povrchy mohou namrzat a v některých místech klouzat.

„Teploty se pohybují od minus pěti do minus osmi, je jasno, krásně to vymrzlo,“ řekl dispečer Krajské správy a údržby Kraje Vysočina Aleš Hubený. V noci podle něho vyjelo jen do deseti sypačů s inertním posypem, který na zledovatělém povrchu po projetí aut ubývá.

Fotogalerie
22 fotografií