pátek bude přes Česko přecházet nevýrazná studená fronta, která přinese do hor sněžení. Bude oblačno až polojasno, zejména v severní polovině území místy přeháňky. Ranní minima budou klesat na 3 až -1 °C. Nejvyšší odpolední teploty vystoupí v Čechách na 5 až 9 °C, na jižní Moravě naměříme až 13 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Video
Video se připravuje ...

Počasí na víkend: Tečka za zimou, oteplí se a užijeme si sluníčka Dagmar Honsová, Jan Jedlička

Víkendové počasí nebude mít chybu

Během víkendu počasí u nás bude pod vlivem oblasti vysokého tlaku vzduchu a v neděli sem pronikne teplý vzduch od jihozápadu. V sobotu bude jasno až polojasno. Noční teploty budou klesat ke 2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 8 až 12 °C. Vát bude pouze slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

V neděli bude jasno až polojasno. Noční teploty budou klesat na 1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty se zastaví na 11 až 15 °C. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Jarní počasí v Česku.
Autor: Blesk:David Malik

Velikonoční týden nabídne až 22 °C

A nárůst teplot bude pokračovat i nadále – v novém pracovním týdnu se budou nejvyšší odpolední teploty postupně zastavovat až na 22 °C. Meteorolog nebude mít co předpovídat – očekáváme jasno až polojasno. Po ránu budou teploty klesat na 7 až 1 °C, v odpoledních maximech to bude v pondělí 14 až 18 °C, od úterý už 18 až 22 °C. Na většině území ale bude foukat čerstvý vítr.

Výměna pneumatik

Pokud už uvažujete o výměně pneumatik ze zimních na letní, máte zelenou. Numerické modely se shodují na tom, že teplotně nadprůměrná bude celá první polovina dubna a teploty po ránu budou místy klesat už pouze v horských oblastech.

Bude se prohlubovat sucho

I přes to, že jsou nyní zasažená půdním suchem na našem území pouze 4 %, situace se bude během několika málo týdnů výrazně zhoršovat – a to kvůli narůstající se vegetaci a měsíce bude suchá. Už v minulém týdnu spadlo jen 6% dlouhodobého normálu a v příštím týdnu se srážky vyskytnou až v jeho úplném závěru.

Fotogalerie
51 fotografií