Na jihu Čech zaznamenaly teplotní rekordy s nejnižší hodnotou pro dnešní den čtyři meteorologické stanice. Ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku teploměr ukázal minus 9,2 stupně Celsia. Dosavadní rekord z roku 1958 byl minus 8,6 stupně. Další minima pro dnešní den zaznamenaly stanice Byňov na Českobudějovicku, Vráž na Písecku a Hlasivo na Táborsku. Nejnižší hodnotu na jihu Čech naměřili na stanici Perla poblíž šumavské Kvildy na Prachaticku, kde bylo minus 14,2 stupně Celsia. „Ale v tomto případě se o teplotní rekord nejednalo,“ uvedl Václav Kubišta z českobudějovické pobočky ČHMÚ.

Na stanici Pohořelice na Brněnsku byl překonán absolutní dubnový rekord, k 05:00 tam teploměr klesl na minus 7,9 stupně Celsia, uvedl ČHMÚ.

Na většině území Česka se teploty dnes ráno k 05:00 pohybovaly většinou mezi minus jedním až sedmi stupni Celsia, ojediněle klesaly i k minus devíti stupňům, například ve Vyšším Brodě. Odpoledne díky intenzivnímu slunečnímu svitu vystoupí teploty na devět až 13 stupňů Celsia, což jsou normální maxima pro začátek dubna, uvedli meteorologové.

Nezvykle mrazivá rána zažilo Česko už i v úterý a ve středu, kdy nové teplotní minimum pro 1. dubna zaznamenala více než třetina dlouhodobě měřících stanic. V nížinách se teploty pohybovaly většinou mezi minus pěti a minus devíti stupni Celsia, na horách klesly i pod minus 20 stupňů. Několik nocí za sebou mrzlo už v minulém týdnu.

Fotogalerie
23 fotografií