V pondělí bude od 11:00 do 22:00 platit výstraha před silnými bouřkami s nízkou pravděpodobností výskytu. Platit bude pro hlavní město Praha, pro kraj Vysočina a pro Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj.

Sledujte radar Blesku

Při přechodu výrazné studené fronty od severozápadu během pondělního dne se budou vyskytovat přeháňky, místy bouřky, které mohou být doprovázeny i krupkami. Později od severozápadu nad 500 m srážky sněhové nebo smíšené. V silné přeháňce nebo bouřce přechodně zesílí vítr. Ojediněle se objeví nárazy kolem 20 m/s.

„Výrazná studená fronta začne počasí v Česku ovlivňovat kolem poledne od severozápadu. Do Prahy dorazí kolem 15. hodiny, do Brna na 18. hodinu,“ řekla meteoroložka Dagmar Honsová Blesk Zprávám. Přeháňky mohou podle ní snižovat dohlednost a v kombinaci s čerstvým větrem s nárazy o rychlosti až 70 km/h se může, zejména na horách, vyskytnout tzv. bílá tma, tj. nulová viditelnost. 

„Zatímco před přechodem studené fronty budou teploty v Čechách kulminovat na 16 až 20 °C, na jižní Moravě až na 22 °C, po přechodu studené fronty půjde teplota rychle dolů – místy o 15 °C. Například v Praze bude v pravé poledne 20 °C, v 18 hod. 5 °C,“ dodala meteoroložka.

V krupkových a sněhových přeháňkách může dojít k přechodnému poklesu dohlednosti pod 100 m. Český hydrometeorologický ústav pro zmírnění následku jevů doporučil přizpůsobit počasí rychlost jízdy. S ohledem na možné nárazy větru v přeháňkách a bouřkách by se mělo dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel.

Fotogalerie
41 fotografií