Výrazná studená fronta začne počasí v Česku ovlivňovat kolem poledne od severozápadu. Do Prahy dorazí kolem 15 hod, do Brna na 18 hodinu. Zpočátku budou srážky sněhové pouze na horách, postupně ale v Čechách bude hranice sněžení klesat do nadmořské výšky 500 m nad mořem.

Přeháňky budou intenzivní – snižovat tak budou dohlednost a v kombinaci s čerstvým větrem s nárazy o rychlosti až 70 km/h se může, zejména na horách, vyskytnout tzv. bílá tma, tj. nulová viditelnost.

Vývoj počasí sledujte na radaru Blesku.

Pozor i na tvorbu přechodné sněhové pokrývky i v nižších polohách. Díky tomu, že studená fronta vpadne do relativně teplého vzduchu, budou se na ní vytvářet také bouřky, a to zejména v jižní polovině území.

Čeká nás výrazný propad teplot vzduchu

Zatímco před přechodem studené fronty, budou teploty v Čechách kulminovat na 16 až 20 °C, na jižní Moravě až na 22 °C, po přechodu studené fronty, půjde teplota rychle dolů – místy o 15 °C. Tak například v Praze bude pravé poledne 20 °C, v 18 hod 5 °C.

Naši pocitovou teplotu bude navíc snižovat čerstvý vítr s nárazy až o rychlosti 70 km/h. Kombinace studeného severního proudění a malé oblačnosti přinese mrazivá rána – od úterý do čtvrtka budou i v nížinách nejnižší ranní teploty klesat až k -4 °C.

Studené severní proudění se bude až ve čtvrtek měnit na teplejší vzduch od jihozápadu. Ještě během úterního rána a dopoledne bude přechodně až oblačno a od 400 m nad mořem se mohou na východě území vyskytnout sněhové přeháňky, už odpoledne bude ale rychle oblačnosti ubývat na jasno nebo skoro jasno. Slunečné počasí bude převládat až do konce týdne.

Sněžení v dubnu? Nic neobvyklého

Výrazné teplotní skoky i sněžení k dubnovému počasí patří. To, jak mohou být teploty rozdílné, dokazují dubnové extrémy posledních let – tj. v roce 2003 bylo 9. dubna na Horské Kvildě -22 °C, naopak v roce 2012 na konci dubna 29. dubna v Plzni teplota kulminovala na 31,8 °C.

A to, že se sněhové kalamity nevyhýbají ani dubnu, dokazuje rok 1980, to napadlo ve Středočeském kraji 35 cm sněhu ještě 23. dubna.

Fotogalerie
57 fotografií