Ještě v pondělí průměrné denní teploty odpovídají dlouhodobému normálu – v maximech se zastaví na 10 °C. Po úterním přechodu teplé fronty půjdou rychle nahoru – už středeční ráno bude ve znamení vysokých teplot, které se na většině území budou pohybovat kolem 8 °C. Středa potom přinese velké teplotní rozdíly mezi severní částí území – tam bude zataženo s deštěm a teplotami do 10 °C – a jižní částí území, s oblačnou až polojasnou oblohou se bude teplota zastavovat až na 16 °C.

Vůbec nejteplejším dnem týdne bude čtvrtek, před přechodem studené fronty bude teplota při oblačné až polojasné obloze kulminovat na 15 až 19 °C a na jižní Moravě – na Břeclavsku – zřejmě naměříme i 20 °C. Tedy letošní první dvacítku. Vloni byla pokořena hned ve dvou dnech v prvním březnovém týdnu.

Víkend přinese propad teplot o 10 °C

Od pátku bude do Česka proudit studený vzduch od severozápadu, který přinese citelné ochlazení a od 600 m nad mořem postupně sněžení. Převládat bude oblačno, přechodně až polojasno, místy přeháňky, od vyšších poloh sněhové. O víkendu se nejvyšší odpolední teploty budou zpravidla zastavovat mezi 5 až 9 °C.

Sledujte příchod sněžení na radaru Blesku

V úterý začne zesilovat vítr a po většinu týdne bude větrno – nejsilnější nárazy větru očekáváme ve středu – to se budou zastavovat až na 70 km/h, jinak naměříme sílu větru o rychlosti 60 km/h. Čerstvý vítr tak bude naši pocitovou teplotu snižovat.

Letošní zima byla v ČR druhá nejteplejší v historii měření

Letošní meteorologická zima, tj. od prosince do konce února, byla v Česku po zimě 2006/2007 druhou nejteplejší v historii měření – od roku 1775. V Evropě to byla vůbec nejteplejší zima, ještě výraznější teplotní odchylku od dlouhodobého normálu než ve střední Evropě přinesla severovýchodní Evropa a Skandinávie.

Fotogalerie
27 fotografií