Během pátečního dne přinese zvětšenou oblačnost přechod studené fronty – bude převážně oblačno, během odpoledne od severu očekáváme ubývání oblačnosti na polojasno. Ranní minima budou klesat na 5 až 1 °C, v horských oblastech se zastaví až kolem -3 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 17 až 21 °C. Během dne se bude mírný jihozápadní vítr měnit na severozápadní o rychlosti do 20 km/h.

Nedělní ráno bude mrazivé

V sobotu bude polojasno nebo skoro jasno, na severu a severovýchodě území přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky. Noční teploty budou klesat na 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 13 až 17 °C. Naši pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý severozápadní vítr s nárazy o rychlosti až 55 km/h.

Neděle už bude opět beze srážek. Kvůli jasné noci a studenému severnímu proudění budou nejnižší ranní teploty klesat na 1 až -3 °C, odpolední vystoupí při jasné nebo polojasné obloze ke 13 až 17 °C, na jihu a jihovýchodě území bude až 19 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

Studená fronta přijde v úterý

Další přechod studené fronty, na které bude místy pršet a tvořit se budou i bouřky, očekáváme během úterý a v noci na středu. V pondělí bude převládat malá oblačnost, ranní teploty budou klesat pod až k -2 °C, ale nejvyšší odpolední teploty vystoupí až ke 23 °C. Po úterním přechodu studené fronty se bude ochlazovat na 14 až 19 °C, ale od středečního odpoledne bude opět rychle docházet k ubývání oblačnosti. I přes relativně studená rána jde teplota vody nahoru – v přehradách se místy pohybuje až na 12 °C.  

Nad Evropou je prach ze Sahary

Nad starým kontinentem zaznamenáváme prach ze Sahary – nad Alžírskem výrazně foukalo, a částice písku se tak dostaly do atmosféry a díky jižnímu proudění postupovaly nad Evropu – nejvíce je ho v jižní části Evropy, ale také nad Francií a Velkou Británií. Nad naše území se dostává jen okrajově v malých koncentracích. V Česku se saharský písek vyskytne tak jednou dvakrát do roka.

Zajímavosti o počasí sledujte také na https://www.instagram.com/dagmar.honsova/ 

Fotogalerie
50 fotografií