Ještě v polovině března bylo vody v povrchových vrstvách půdy relativně dost, a to i přes zimu bez sněhu v nižších a středních polohách. Průběh dubnového počasí ale právě apríl moc nepřipomínal – na našem území bylo hned 12 slunečných dnů, kdy se délka slunečního svitu pohybovala i přes 12 hodin/denně a v kombinaci s odpoledními teplotami i kolem 20 °C a mírným nebo čerstvým větrem se tak zvyšoval výpar z půdy.

Vodu z půdy odebírala také rychle narůstající vegetace a několik krátkých srážkových epizod nestačilo vodu do půdy doplnit. Na většině území je tak mírný nebo vysoký stupeň půdního sucha. Také průtoky v řekách jsou nízké – lépe jsou na tom pouze vodní toky, kde je voda doplňována roztávající se sněhovou pokrývkou z vrcholků hor.

Suché dubny posledních let

Za posledních 20 let bylo na území Česka hned 16 dubnů srážkově podnormálních v porovnání s dlouhodobým normálem, který je 42 mm. Úplně nejsušší duben od roku 2000 připadl na rok 2007, tehdy spadlo v průměru pouhých 5 mm, což je 12 % dlouhodobého normálu. Suchý byl také duben 2000, to spadlo 48 % normálu, a roky 2018, kdy spadlo také 48% normálu, a 2019 se 60 % dlouhodobého normálu. Také letošní duben je srážkově zatím výrazně podprůměrný – na severovýchodě území jsou místa, kde od jeho počátku nepršelo.

Závěr dubna proprší, sucho ale bude pokračovat

Poslední dubnový týden přinese déšť nebo přeháňky na většinu území Česka, ale sucho nepomine. Během úterý do Česka postoupí od západu studená fronta, která se bude nad Českem vlnit a která bude až do konce pracovního týdne přinášet na většinu území občasný déšť nebo přeháňky. Nejvyšší srážkové úhrny očekávám v bouřkách, to může lokálně spadnout i 15 mm za den. Vloni sucho přechodně zažehnal květen, který byl chladný a spadlo v průměru 91 mm srážek, letos to zatím vypadá i na suchý květen. 

Zajímavosti o počasí sledujte také na https://www.instagram.com/dagmar.honsova/ a facebook https://www.facebook.com/DasaHonsova

Fotogalerie
41 fotografií