Už v neděli meteorologové varovali, že většinu Česka zasáhne silný vítr o rychlosti v nárazech až přes 70 kilometrů za hodinu. Dnes rozšířili výstrahu i na Prahu a Středočeský kraj, takže nyní zahrnuje téměř všechny regiony kromě Karlovarského a Plzeňského kraje a malé části severních Čech. Ve vyšších polohách, zejména na horách v severní polovině republiky, také napadne do úterního rána až 15 centimetrů nového sněhu.

„Na frontě očekáváme místy i vydatný déšť, který se ve večerních hodinách začne od západu měnit od 500 m v déšť se sněhem nebo sněžení. Během noci na úterý hranice sněžení bude klesat i do nížin. V úterý ráno tak očekáváme, že od vyšších poloh může ležet 10 až 15 cm mokrého sněhu,“ uvedla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová s tím, že celkově na studené frontě spadne na celém území přes 10 mm, místy až 30 mm srážek.

Sledujte srážky na radaru Blesku

ČHMÚ dnes také varoval před silnými bouřkami. Nejprve zasáhly odpoledne Jihočeský kraj a Vysočinu, a následně postupovaly dál na severovýchod. "Při postupu přes Pardubický kraj dále k severovýchodu budou bouřky slábnout," oznámili pracovníci ústavu. Bouřky mohou rozvodnit hlavně menší toky, zaplavit sklepy či vyvracet stromy. Hrozí také škody kvůli bleskům a krupobití.

Teplotní sešup bude znát hlavně v úterý a ve středu. „Úterní a středeční ranní teploty se budou pohybovat mezi 4 až 0 °C, místy až na -2 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí v úterý na 8 až 12 °C, ve středu na 14 °C,“ doplnila Honsová. Také čtvrteční ranní minima mohou ojediněle klesat až ke -2 °C, nejvyšší odpolední teploty se zastaví do 15 °C.

Ke dvacítce by se pak teploty měly vrátit ke konci týdne.

Fotogalerie
67 fotografií