V pátek bude oblačno až polojasno, během dne bude od severu docházet k ubývání oblačnosti až na skoro jasno. Přeháňky očekáváme v Moravskoslezském kraji a na Šumavě. Noční teploty budou klesat pod deset stupňů – nejčastěji se budou pohybovat jen mezi 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 15 až 19 °C. Foukat bude mírný severovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Na víkend přibalte deštníky a na neděli i teplý svetr

Méně oblačnosti i srážek očekáváme o víkendu. V sobotu bude polojasno až oblačno, během dne jen ojediněle s přeháňkami nebo deštěm. Noční teploty budou klesat na 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 13 až 17 °C. Foukat bude mírný severovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

V neděli bude oblačno až zataženo, během dne postupně od severovýchodu na většině území déšť nebo přeháňky. Noční teploty budou klesat na 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí jen na 10 až 14 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti kolem 20 km/h.

V pondělí startuje meteorologické léto

Od 1. června hovoříme o meteorologickém létu, které přinese postupně přece jen nárůst teplot vzduchu. Ve druhé polovině příštího pracovního týdne budou nejvyšší odpolední teploty přechodně šplhat až k 27 °C. Také oblačnosti i srážek bude v porovnání s koncem května o poznání méně. Převládat bude jasno a polojasno, jen při přechodně zvětšené oblačnosti se mohou ojediněle vyskytnout přeháňky nebo bouřky.

Jetelové pole nedaleko Peruce.
Autor: Blesk:David Malik

Srážky pomohly zejména zemědělskému suchu

Díky dvěma přechodům okluzních front za poslední týden, které přinesly srážky na celé území Česka, se zlepšilo zemědělské sucho, resp. se zvýšila využitelná vodní kapacita pro rostliny ve vrstvě 0 až 40 cm.

Hladiny řek se po deštích zvedly pouze přechodně, většina stavů zůstává pod průměrem. Výhled na první červnovou dekádu je relativně příznivý – slibuje dostatek srážek, takže by se sucho výrazněji prohlubovat nemělo.

Zajímavosti o počasí sledujte také na https://www.instagram.com/dagmar.honsova/ a facebook https://www.facebook.com/DasaHonsova.

Fotogalerie
39 fotografií