Zatím to vypadá, že většina z nás bude letošní léto trávit v Česku. Přitom hlavní roli hraje počasí. I přes to, že sezónní výhledy počasí (Institut Iri a centrum NCEP) vypočítávají, že meteorologické léto, tj. od června do srpna, bude v Evropě střední teplotně nadprůměrné v porovnání s dlouhodobým normálem, který je 20 °C a srážkově spíše sušší, počasí se v tuzemsku mění daleko častěji než ve Středomoří. 

K teplotně nadprůměrnému létu se přiklání také studie, dokazující vliv průběhu letního počasí nad starým kontinentem s teplotou vody v severním Atlantiku. Ta předpokládá velkou stabilitu tryskového proudění, a proto se nad Evropou střední očekává převládající anticyklonální charakter počasí – tedy slunečné počasí s převládajícím teplým jihozápadním nebo jižním prouděním. 

Z těchto predikcí ale nelze předpovědět, který týden přinese tropické teploty na koupání, který proprší a kdy bude počasí ideální na výlety. Nicméně statistika letního období za posledních 30 let mluví jasně.  

Vodáci, vyražte na vodu hned v červnu

Kvůli suchu, které se každoročně prohlubuje během letních měsíců a jeho vrchol většinou nastává v srpnu nebo v září, je vhodné pro vodáky na vodu vyrazit už v červnu, kdy jsou průtoky v řekách nejvyšší.

V červnu se nejteplejší noci většinou vyskytují kolem letního slunovratu, který letos nastane 20. června. Nouze v tomto období není ani o tropické noci, tj. nejnižší noční teplota neklesá pod 20 °C.

Na horské túry ve druhém červencovém týdnu

Pro toho, kdo dovolenou nejraději tráví na horách, potom ze statistik vychází jako ideální druhý červencový týden – tam bývá nejmenší pravděpodobnost srážek i bouřek. A tím pádem dobré podmínky pro vysokohorské túry a dobrá dohlednost.

Naopak v horských oblastech bývá relativně deštivý hned začátek července - často se říká, že v tom má prsty ještě medardovské deštivé počasí.

Nejteplejší dny na koupání na začátku srpna

Nejteplejší období z dlouhodobé statistiky vychází na začátek srpna – v prvním srpnovém týdnu máte šanci na nejvyšší počet tropických dnů, tj. dnů s teplotou přes 30 °C. Pokud plánujete dovolenou strávit u vody, je nejlepší cílit právě na toto období. Také závěr července a druhý srpnový týden vychází často s letními nebo tropickými teplotami.

V tomto období také většinou bývá nejvyšší teplota vody v přírodních nádržích. Poté, kvůli prodlužujícím se a tím pádem chladnějším nocím, jde teplota vody mírně dolů. Postupně přibývá ale i jejího znečištění sinicemi a řasami.

Dovolená na výlety ve druhé polovině srpna  

Volno spojené s výlety do přírody, na hrady a zámky je ideální si vybrat až ve druhé polovině srpna – to se teploty nejčastěji pohybují kolem letní hranice, tj. 25 °C.

Pozor i v tuzemsku je potřeba používat opalovací krémy – UV index často v létě dosahuje stejně vysokých hodnot u nás jako ve Středomoří. Sluneční paprsky tak mohou citlivou pokožku přes poledne spálit už po 20 minutách na přímém slunečním záření bez ochranných prostředků.

Zajímavosti o počasí sledujte také na https://www.instagram.com/dagmar.honsova/ a facebook https://www.facebook.com/DasaHonsova.

Fotogalerie
27 fotografií

Co potřebujete při návštěvě koupaličtě po koronaviru čtěte ZDE >>>